eur:
389.88
usd:
362.99
bux:
68050.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A török elnökség által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő (k) köszönti a delegáltakat az orosz-ukrán béketárgyalások újabb fordulója előtt Isztambulban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Török elnökség

Török elnök: Lehet a nemzetközi közösségnek elfogadható megállapodást kötni

Mind Ukrajnának, mind Oroszországnak "jogos aggodalmai" vannak - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök a háborúban álló országok tárgyalódelegációinak isztambuli tárgyalása előtt, felszólítva a feleket arra, hogy "vessenek véget ennek a tragédiának".

"Lehetséges olyan megoldást találni, amely elfogadható a nemzetközi közösség számára" - mondta a török államfő, hozzátéve, hogy a konfliktus elhúzódása senkinek nem áll érdekében. Erdogan kifejezte reményét, hogy a két fél törökországi tárgyalásai kikövezhetik az utat a két ország vezetőjének találkozójához.

Erdogan köszöntője után a delegációk azonnal megkezdték a tárgyalásokat.

Az ukrán fél a tárgyalás előtt jelezte, hogy nem vár túl sokat a mostani egyeztetéstől sem, bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban arról beszélt, hajlandó tárgyalni Ukrajna semleges állapotáról. Elsődleges céljuk a mostani tárgyaláson a tűzszünet elérése lenne, a "minimum" program pedig a humanitárius kérdések megvitatása.

Oroszország többek között azt követeli Ukrajnától, hogy hagyjon fel minden NATO-csatlakozási szándékával. A Financial Times értesülései szerint az oroszok állítólag eltekintenének Ukrajna "nácitlanításától", és akár az ukrán EU-tagságot is engednék, ha Kijev lemondana a NATO-belépésről. Utóbbira való hajlandóságát - bizonyos dolgokért cserébe - Volodimir Zelenszkij elnök maga is említette már korábban.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó arról posztolt a Twitteren, hogy külön munkacsoportok tárgyalják az egyes vitás kérdéseket, az alábbi fotón például a két delegációt vezető ukrán David Arahamia és az orosz Vlagyimir Megyinszkij egyeztetése látható.

Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter március 10-én már találkozott a dél-törökországi Antalyában, de a tárgyaláson akkor nem születtek konkrét eredmények. A delegációk a háború kezdeti szakaszában a fehéroroszországi Belovezsszkaja Puscsa nemzeti parkban találkoztak, majd azóta több egyeztetést tartottak videokonferencia formájában is.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×