eur:
389.56
usd:
361.71
bux:
68460.83
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
An S-300V anti-ballistic missile systems move along a street during the victory day parade in Moscow, Russia, on Wednesday, June 24, 2020. President Vladimir Putin is putting Russias military might on display Wednesday in a parade to mark the 75th anniversary of the World War II defeat of Nazi Germany, ahead of a referendum that may allow him to rule until 2036. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

Amerika komolyabb légvédelmi rendszereket szán Ukrajnának

A Pentagon szóvivője szerint az Egyesült Államok több országgal tárgyal arról, hogy nagy hatótávolságú légvédelmi rendszereket biztosítsanak Ukrajnának.

Az Egyesült Államok légvédelmi rendszerek terén eddig főként Stinger vállról indítható rakétavetőkkel segítette a megtámadott országot, ez azonban elsősorban helikopterek és alacsonyan szálló repülőgépek ellen hatékony, a nagyobb magasságban repülő harci repülőgépek és rakéták ellen kevésbé – emlékeztet a Telex.

Hírek szerint több ország – köztük Szlovákia is – S-300-as légvédelmi rendszereket adna Ukrajnának, feltéve, hogy kapnak valamit ezek pótlására. Ukrajnában a háború előtt voltak rendszeresítve S-300-as rendszerek, ezek használatára van kiképzett személyzete az országbank, bár nem tudni, hogy ezek közül az elhárító fegyverek közül mennyi maradt épségben.

Az Ukrajnának küldött több milliárd dollár értékű amerikai katonai szállítmányban sok ezer géppuska, több millió darab lőszer, több ezer sisak, tankelhárító fegyverek és kamikaze drónok is lesznek. (A CNN-nek nyilatkozó források szerint ez a fegyverszállítmány hamarosan megérkezik Ukrajnába – jegyzi meg a lap.)

(Képünk illusztáció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
A pesti Csikágó újraéled

A pesti Csikágó újraéled

Budapest talán egyik legtöbbször sztereotipizált városrésze a VIII. kerület. A negatív konnotációktól most elvonatkoztatva gondoljunk csak bele, hogy a területén található a Palotanegyed, illetve megannyi ismert galéria választotta ezt a környéket székhelyéül. A nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Fesztivál idén több mint 100 művészeti programot sorakoztat fel. Ezekből válogattunk számotokra, különös figyelmet fordítva a VIII. kerület művészeti, kulturális sokszínűségére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×