INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

rakéta

légvédelem

katonaság

nato

ukrajna

háború

oroszország

17 March 2022, Schleswig-Holstein, Schwesing: Ready-for-combat Patriot anti-aircraft missile systems of the Bundeswehrs anti-aircraft missile squadron 1 stand on the airfield of Schwesing military airport. Some units of the squadron are already on their way to Slovakia to reinforce NATOs eastern flank. Photo: Axel Heimken/dpa (Photo by Axel Heimken/picture alliance via Getty Images)

Patriot-rakéták érkeznek Szlovákiába

Folyamatosan érkeznek Szlovákiába a Németország és Hollandia által az ország rendelkezésére bocsátott Patriot légvédelmi rendszer elhelyezését megvalósító egységek. Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter erről a közösségi hálón tett bejelentésében számolt be, hozzátéve, hogy az egységek érkezése a következő napokban folytatódni fog. A szlovák védelmi tárcánál jelenleg nem tervezik a kötelező katonai szolgálat visszaállítását.

A Patriot légvédelmi rendszert Németország és Hollandia bocsátotta ideiglenesen Szlovákia rendelkezésére az Ukrajnában dúló háborúval összefüggésben a NATO keleti szárnyának megerősítése céljából. A Patriot-rendszert ideiglenesen a szliácsi légi katonai támaszponton helyezik el. Jaroslav Naď védelmi miniszter közölte, hogy a Patriot-rendszer nem az ország tulajdonában lévő orosz S-300-as légvédelmi rendszer felváltását szolgálja, hanem, hogy tovább erősítse Szlovákia légterének védelmét. A tárcavezető szerint Szlovákia a jövőben az S-300-as rendszert tekintettel annak korára, műszaki állapotára, illetve nem elégséges képességeire mással tervezi helyettesíteni. Jaroslav Naď a napokban úgy nyilatkozott, hogy Szlovákia hajlandó lenne átadni S-300-as légvédelmi rendszerét Ukrajnának, ám csak akkor, amennyiben más légvédelmi rendszert kap annak pótlására.

A meglévő S-300-as rendszer Ukrajnának való átadását sem a koalíció sem az ellenzék nem támogatja egyértelműen. Mindkét oldal egyetért abban, hogy Szlovákia ne adja fel az orosz S-300-as légvédelmi rendszert, még akkor sem, ha a Patriot-rendszer lesz az ország területén. Nem tartják ugyanis megfelelő pótlásnak az új rendszert. Azzal érvelnek, hogy a Patriot-rakétákat csak egy bizonyos időre adják kölcsön Szlovákiának. Azt sem gondolják, hogy a NATO-nak vagy az Európai Uniónak békefenntartó missziót kellene küldenie Ukrajnába. Robert Kaliňák volt belügyminiszter szerint

a fegyverek Ukrajnába küldése bevonja Szlovákiát a háborúba.

A védelmi tárca nem tervezi a kötelező katonai szolgálat visszaállítását Szlovákiában. „A tárca az alacsony érdeklődésre hivatkozik, de rámutat a visszaállításhoz szükséges milliárdos beruházásokra is” – jegyezte meg Martina Kovaľ Kakaščíková, a minisztérium szóvivője. A kötelező katonai szolgálat Szlovákiában 2005-ben ért véget. A sorkatonai szolgálat iránt érdeklődők jelenleg önkéntes katonai szolgálatot vállalhatnak.

A köztársasági elnök hivatala pedig úgy tájékoztatott, hogy az államfőhöz még nem jutottak el a külföldi légióhoz csatlakozni kívánók kérvényei. „Zuzana Čaputová köztársasági elnök még nem döntött olyan szlovák állampolgár kérvényéről, aki csatlakozna az orosz csapatok ellen harcoló külföldi légióhoz Ukrajnában, ugyanis az elnöki hivatalhoz még nem jutott el semmilyen hivatalos kérvény. Igaz, az elmúlt időszakban mintegy nyolcvanan érdeklődtek ez iránt. Mindegyiküket tájékoztatták arról, hogyan kell eljárniuk az érvényes jogszabályok értelmében” – mondta Martin Strižinec elnöki szóvivő. A jogszabályok szerint a kérvényeket a járási hivatalokban nyújtják be, majd a védelmi és külügyi tárca véleményezése után a köztársasági elnök adhat engedélyt a külföldi légióhoz való csatlakozásra.

Nyitókép: Axel Heimken/picture alliance via Getty Images

Kapcsolódó hang

Patriot-rakéták érkeznek Szlovákiába
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018