eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Romániában nemzetközi hadgyakorlat kezdődött, a Frontex pedig határrendészeket küld

Egy 150 katonából álló holland légideszant-különítmény részvételével és a holland védelmi miniszter jelenlétében kezdődött meg hétfőn Romániában az amerikai-román közös szervezésű, Rapid Falcon 22 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat.

A Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogalniceanu támaszponton a román védelmi miniszterrel közösen tartott sajtóértekezleten Kajsa Ollongren rámutatott: a közös hadgyakorlat a NATO egységét fejezi ki és azt az eltökéltséget, hogy a szövetség megvédi területe minden négyzetcentiméterét.

"Jelenlétünk itt, Románia keleti határán az aggodalmat is tükrözi, hiszen Románia határa a mi határunk, a NATO határa" - jelentette ki a holland védelmi miniszter Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára utalva.

Vasile Dincu román védelmi miniszter szerint a romániai Milhail Kogalniceanu támaszpont ma a NATO egységét és szolidaritását jelképezi, hiszen ott holland, amerikai, francia, belga, portugál, olasz, német katonák vesznek részt a román bajtársaikkal együtt a közös gyakorlatokban, a légtérvédelmi járőrözésben vagy a NATO Reagáló Erőiben,

egy határozott elrettentő üzenetet közvetítve.

Románia lőszert, katonai felszerelést küldött Ukrajnának, a bukaresti kormány mindent megtesz a háború elől menekülők támogatása érdekében és megkezdte egy humanitárius logisztikai központ kialakítását az Európai Bizottság támogatásával - sorolta Dincu.

"Ha Moszkvát nem állítják meg, veszélybe kerül a keleti szomszédság országainak stabilitása. Az Európai Uniónak ezért többet kell tennie ezen országok ellenálló képességének javítása érdekében - vélekedett a román védelmi miniszter.

A március 24-ig tartó, dobrudzsai helyszíneken (Romániának a Duna és a Fekete-tenger által határolt keleti térségében) rendezett Rapid Falcon 22 hadgyakorlaton a román hadsereg egy ejtőernyős zászlóalja, illetve egy gépkocsizó dandárja, valamint amerikai és román helikopterek vesznek részt.

A Frontex erősítést küld Romániába

Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) az ukrán és a moldovai határ megfigyelésére és ellenőrzésére küld egységeket Romániába: a bukaresti hatóságok kérésére 150 német, cseh, osztrák, dán és finn határrendész utazik, továbbá 60 megfigyelő kamerát, 45 járművet, valamint légi megfigyelési eszközöket küldenek. Az akció a 12 uniós tagállamban zajló Terra 2022 művelet része, amelynek keretében a román-szerb határon is dolgoznak Frontex-határrendészek.

Ukrajnával 650, Moldovával 680 kilométernyi közös határszakasza van Romániának.

A román határrendőrség összegzése szerint az Ukrajna ellen Oroszország által indított háború kezdete óta vasárnap éjfélig több mint negyedmillió (261 ezer) ukrán állampolgár érkezett Romániába, közölük 182 ezer távozott az országból. A bukaresti belügyminisztérium közölte: hétfőig 3288 ukrán állampolgár kért menedékjogot Romániában.

A NATO más tagállamaiban, így például Németországban, Lengyelországban, Észtországban is erősíti a jelenlétet, és a térségben manőverezik, a NATO-együttműködés jegyében, az amerikai haditengerészet USS Harry S. Truman repülőgéphordozó anyahajója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×