eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a nemzethez szól a mobiltelefonján keresztül Kijev központjában 2022. február 26-én. Zelenszkij ezen a napon Twitter-bejegyzésében felszólította az Európai Uniót, hogy nyújtson konkrét perspektívát Ukrajnának az EU-tagság elnyerésére, ezzel támogassa az orosz támadás sújtotta országát.
Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Ukrán elnök: megakasztottuk az orosz tervet

Berlint és Budapestet is arra szólította fel, hogy szorgalmazza Oroszország kizárását a nemzetközi SWIFT-rendszerből.

Volodimir Zelenszkij szombaton azt állította, hogy az orosz hadműveletek harmadik napján "megakasztotta Oroszország tervét".

Az ukrán elnök szombaton délelőtt a Facebookon közzétett újabb videóüzenetében Berlint és Budapestet is arra szólította fel, hogy szorgalmazza Oroszország kizárását a nemzetközi SWIFT-rendszerből.

A közösségi portálon megjelent videóüzenetében Zelenszkij arra hívta fel az oroszokat, hogy szorgalmazzák Vlagyimir Putyin elnöknél az ukrajnai katonai műveletek leállítását.

"Sikeresen visszaszorítottuk az ellenséges támadásokat. A harcok az ország sok városában és régiójában folytatódnak, de (...)

a mi hadseregünk ellenőrzi Kijevet és a főváros körüli kulcsfontosságú településeket"

- fogalmazott az ukrán elnök. Majd kifejtette, hogy szerinte Moszkva Ukrajna szívében "a saját bábjait akarja hatalomra juttatni, mint ahogyan Donyeckben tette".

"Megtörtük ezt a tervüket"- jelentette ki Zelenszkij, majd azt állította, hogy az orosz hadsereg "semmilyen előnyhöz nem jutott".

"Az ellenség mindent bevetett ellenünk: rakétákat, vadászgépeket, drónokat, tüzérséget, páncélos járműveket, szabotőröket, ejtőernyősöket" - sorolta az ukrán államfő, azt állítva, hogy Moszkva civilek lakta részeket támadott, és egyik célja az elektromos hálózatok megbénítása.

Videoüzenetében Zelenszkij

arra szólította fel a Nyugatot, hogy legyen határozottabb Oroszországgal szemben,

és megismételte, hogy szerinte Ukrajnának "joga van" az európai uniós csatlakozáshoz.

Az ukrán államfő felszólította Magyarországot és Németországot arra, hogy "legyen bátorsága" támogatni Oroszország leválasztását a nemzetközi SWIFT-rendszerről. A SWIFT-rendszer magas biztonságú nemzetközi hálózat, amely pénzintézetek ezreit köti össze szerte a világban.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×