eur:
393.83
usd:
365.43
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Ukrán katona áll az ukrán erők által ellenőrzött területen az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló területtől elválasztó határon a kelet-ukrajnai Szvitlodarszk közelében 2022. február 23-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Pénzhiány, élelmiszerhiány - ez marad a menekülők után Ukrajnában

Az orosz hadművelet előtt 18 hrivnya volt egy kilogramm liszt, egy nappal később már 40 hrivnyát kértek érte.

Élelmiszer-, üzemanyag- és készpénzhiányról, napról-napra megduplázódó árakról számolnak be azok az Ukrajnából menekülők, akik szombaton érkeztek a lónyai határállomásra Kárpátaljáról.

Egy somi nő, aki karon ülő gyerekkel és idősebb lányaival várakozott a határátkelőnél arra, hogy a rokonai továbbszállítsák, az MTI tudósítójának elmondta, hogy amíg az orosz hadművelet előtt 18 hrivnya volt egy kilogramm liszt, egy nappal később már 40 hrivnyát kértek érte.

A készpénz eltűnt az automatákból, az élelmiszer az üzletekből, a bankok bezártak és még a számláikat sem tudják befizetni - sorolta.

A haranglábi benzinkút kezelője, aki már átjutott magyar útlevelével Magyarországra, arról számolt be, hogy miközben

a támadás előtt, átszámítva napi 30-40 ezer forint volt a forgalmuk, a hadművelet kezdetének napján 1,2 millió forintnyi hrivnyáért adtak el üzemanyagot, és ki is merültek a készletek.

Ő szombaton a lónyai átkelőnél várta Magyarországra tartó öccsét, aki már meg is kapta a behívóját. Arról is beszámolt, hogy Papiban, ahol lakik pánik tört ki, miután légiriadó-gyakorlatot tartottak, ám erről nem értesült a lakosság nagy része.

A határátkelőn folyamatosan áramlanak az emberek. Sokan gyalog, nagy batyukkal, a gyerekeiket a karjaikban cipelve jönnek át és a határállomás után az út mellett várják, hogy elvigyék őket.

A lónyai önkormányzat konvojokat szervez az emberek elszállítására és művelődési házban, illetve a reformtus egyház épületében szállásolják el a menekülőket.

Mint azt Nagy Ernő,

Lónya polgármestere elmondta: az elmúlt napokban 300-400 ember elhelyezéséről kellett gondoskodniuk ideiglenesen.

Saját erőből élelmiszert vásároltak, illetve a helyi szociális konyhán főznek a menekülők számára.

Ugyanakkor tevékenyek a segélyszervezetek is: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Református szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai is a helyszínen vannak. Utóbbi segítségével tábori ágyakat állítottak fel a község tornatermében, a Magyar Vöröskereszt pedig tábori sátrat hozott.

Folyamatosan érkeznek az önkormányzathoz a helyi élelmiszer és ruha felajánlások, sokan pedig segítenek a menekülők szállításában - mondta a polgármester.

A lónyai határátkelő minden nap este 7 óráig tart nyitva, ám az Ukrajnából menekülő tömegek miatt este 11 óráig meghosszabbították a nyitvatartását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×