eur:
391.04
usd:
366.05
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az új koronavírus elleni oltóanyagokról tartott brüsszeli sajtóértekezleten 2021. október 18-án. Itt közölte, hogy az Európai Unió több mint egymilliárd adag oltóanyagot exportált több mint 150 országba, és ezáltal a világ legnagyobb szérumexportőre lett.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman

Szakértő: a magyarországi választásokig nem tudják elzárni az uniós pénzcsapokat

Még egy iránymutatást is be kell várni, hogy mi következik a Euópai Bíróság ítéletből, leghamarabb 2023-ban alkalmazhatják a jogállamisági feltételt – mondta Gyévai Zoltán, az EU Monitor főszerkesztője.

Az EU Monitor főszerkesztője szerint az uniós tagállamok delegáltjaiból álló bírói testület nem hozhat politikai döntést. A 27 uniós tagország bírái közül csak a német és a román nem vett részt a döntésben. Előbbi akadályoztatva volt, utóbbi meg a pártatlanságra hivatkozva maradt távol. Gyévai Zoltán azt mondta: leghamarabb 2023-ban alkalmazhatják a jogállamisági feltételt az EU-s pénzek kifizetésekor.

"Abszolút nem zárják el azonnal az uniós pénzcsapokat Magyarország irányában, nem is feltétlenül lesz ez a történet vége. Annyi történik most, hogy az Európai Bíróság ítéletének meghozatalával minden jogi és politikai akadály elhárult az elől, hogy ha az Európai Bizottság úgy gondolja, hogy fennállnak a feltételek, elindítsa azt az eljárást, amely 6-8 hónap után eljuthat oda, hogy egyes tagállamok uniós kifizetéseinek egy arányos részét a helyzet súlyosságának megfelelően blokkolja, felfüggessze" – tisztázta Gyévai Zoltán.

Ha most, a döntés pillanatában az Európai Bizottság azonnal eljárást indítana – hosszas jogi procedúrák után –, akkor is csak idén év végére jutna oda a helyzet, hogy egyáltalán bármifajta uniós forrásvesztésről lehessen beszélni, ha bebizonyosodnak a vádak.

"És ez még csak a legkorábbi időpont, ennél valójában

sokkal később lehet szó pénzbeni büntetésről"

– tette hozzá a szakértő.

A döntést követően Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke rögtön nyilatkozatot adott ki, jelezve, hogy az Európai Bizottság ad magának egy-két hetet, hogy a bíróság ítéletéből következő elemeket átültesse abba az iránymutatásba, amelyet már korábban megfogalmazott – ezt egyébként a rendelet nem írja elő. Vagyis az Európai Bizottság egészen addig biztosan nem indít eljárást, amíg el nem készül az iránymutatás az ítélet végrehajtásáról. Ezt az iránymutatást az Európai Tanácsnak még be kell mutatni, és csak ezt követően juthat el a folyamat odáig hogy a bizottság a felszólító levelet küld.

Gyévai Zoltán szerint nem is az a kérdés, hogy lesznek-e pénzügyi szankciók a választások előtt, mert nem lesznek, hanem az, hogy a bizottság elindítja-e az eljárást a magyar választások előtt.

"Lehet, de lehet, hogy nem. Az időbe beleférhet, ha az iránymutatás elkészül márciusra, gyakorlatilag azonban nem tartom valószínűnek, mert

az Európai Bizottság nagyon fog vigyázni arra, hogy semmilyen módon ne avatkozzon be a magyar választásokba"

– szögezte le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×