eur:
388.84
usd:
363.13
bux:
68275.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter Moszkvában: van remény arra, hogy a feszültséget lehet csökkenteni

A magyar külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával folytatott moszkvai egyeztetése után rövid Facebook-üzenetet közvetített.

Ki kell használni a diplomácia minden elemét - fogalmazott Szijjártó Péter Moszkvában Facebook-videójában, amelyet Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel történt másfél órás egyeztetését követően rögzített, azt megelőzően, hogy Szergej Lavrov az amerikai külügyminiszterrel tárgyalt volna és brit miniszterelnök közvetlenül felvette volna a kapcsolatot Oroszország elnökével.

"Súlyos feszültség rajzolódik ki a térségben ezekben a hetekben, hónapokban, ez a mi nemzetbiztonsági érdekünkkel ellentétes, nekünk az az érdekünk, hogy ezt a feszültséget sikerüljön csillapítani; akkor van erre esély, ha párbeszéd jön létre a felek között" - mondta.

"Van remény arra, hogy az ukrán-orosz feszültséget lehet csökkenteni, ha a felek kihasználják a fiplomácia teljes eszköztárát. Mi is azért jöttünk ide, hogy csökkentsük a feszültséget, létrejöjjön a párbeszéd a nyugati szövetségesek és Oroszország között. Nem akarunk újabb ilyen helyzeteket látni magunk körül" - mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Gazdasági kérdésekben elmondta,

hétpontos akciótervet fogadott el a magyar és az orosz fél,

ezek a következő területeket érintik - a "legjobb magyar-orosz év után":

  • űrkutatás
  • energetika
  • élelmiszeripar
  • egészségügyi együttműködés
  • energiaellátás.

"Reményt keltő hírek ezek, reméljük, a nyugat-kelet párbeszéd újabb lendületet kap" - zárta szavait.

A külügyi és külgazdasági tárca vezetője ezután Muscatba, Omán fővárosába utazik (ez az Arab-félsziget keleti csücskében fekszik).

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×