eur:
392.4
usd:
365.85
bux:
66870.44
2024. április 25. csütörtök Márk
Epidemic coronavirus gene and background image
Nyitókép: artplus/Getty Images

Itt a vége: mégsem lehet jegyet venni a téli olimpiára

Pekingben figyelmeztetés nélkül rázártak egy irodaházat a dolgozókra egyetlen omikronos eset miatt. Közeleg a téli olimpia, de egyre-másra jönnek a drasztikus intézkedésekről szóló hírek is. Mindenképp meg akarják akadályozni az omikron elterjedését azelőtt, hogy elkezdődne a téli olimpia.

Egy pekingi irodaépületet minden előzetes figyelmeztetés nélkül minősítettek karanténnak egyetlen felfedezett omikronos esetet követően: a szigorú lezárás alatt tartott épületbe a CNN cikke szerint védőruházatot viselő emberek vittek be párnákat és ágyneműt.

Az épületben tartózkodók nem hagyhatják el az irodát és mindenki számára kötelező koronavírus-tesztelést rendelek el. Minderre azt követően került sor, hogy egy ott dolgozó omikronos fertőzését rögzítették szombaton. Ez volt a főváros első omikronos esete.

Még mindig zéró Covid a stratégia

A Pekingtől fél órányi vonatútra található Tiencsen városában, illetve két további városban már elterjedt a variáns. A pekingi esetben érintett nő nem volt kapcsolatban egyetlen másik megerősített omikronos beteggel és nem is járt a városon kívül az elmúlt két hétben, ami a közösségi terjedés meglétét feltételezi.

Kínában a világ többi részével szemben a zéró Covid stratégiáját alkalmazzák: a külföldről érkezők hosszú időre karanténba kerülnek, a helyi eseteket tömeges tesztelések és lezárások követik.

A most felfedezett pekingi omikronos eset időzítése a lehető legrosszabb, mivel a hamarosan kezdődő téli olimpiára érkező sportolók fogadására készül a város.

A Pekingben felfedezett esetet az irodaépületben történtekhez hasonló szigorú lezárások, a veszélyeztetett területeket érintő tömeges tesztelések és kiterjedt kontaktkutatás követték. Az omikronos beteg az olimpiai falutól mindössze tizenöt percnyire él, a teljes lakóközösséget letesztelik, és a környezetből is vesznek felületi mintákat. A lakosok ugyan elhagyhatják lakásaikat, ami nagy engedmény más lezárásokhoz képest, de az épületegyüttest nem hagyhatják el. A szemét egyre jobban felgyűlik a lakóközösségben, mivel csak egy kijelölt szolgáltató gyűjtheti be azt.

16 ezer embert teszteltek egy eset miatt

Az esethez való hozzáállásra jellemző, hogy az állami média közzétette, hogy a nő milyen útvonalakon mozgott az elmúlt két hétben. A listán szerepelnek metróállomások, nyilvános mosdók, egy szupermarket, egy luxus bevásárlóközpont és Dior üzlet, egy híres pekingi étterem, egy mozi, egy fodrászat, egy stand-up comedy helyszín és még egy sípark is. 16 ezer embert tudtak ezekhez a helyszínekhez kötni, akiket kivétel nélkül teszteltek, és egyelőre nem találtak köztük fertőzöttet.

Az esetet követően az érintett körzetekben élő pekingi diákok online oktatása álltak át, sok látványosságot és templomot pedig bezártak.

Sok nemzetközi járatot töröltek

a közelgő olimpia ellenére is, a beutazóknak pedig kiindulási országukban és érkezéskor is teszteltetniük kell magukat.

Könyörtelen szigor mindenkivel

Ha a következő napokban további fertőzésekről szereznek tudomást, az gondot jelenthet, de egyetlen fertőzött nem fog hatni az olimpia megrendezésére Kuangfa Vang légútibetegség-szakértő szerint – a pekingiek, úgy tűnik, osztoznak nézeteiben, mert nem tartják távol magukat a tömegeseményektől.

Egyre több nagyváros próbálja ugyanakkor eredménytelenül elnyomni a fertőzési láncokat. Megrázó képsorok láttak napvilágot a közösségi médiában egy sanghaji azonnali lezárásól, ahol egy anyát totyogó gyermekétől szakítottak el a hatóságok: a kicsi az épületben rekedt, míg anyja kinn. A kínai többség azonban egyelőre szabadon éli életét, így nincsenek komoly tiltakozások az intézkedésekkel szemben.

A játékokon csak a meghívott vendégek lehetnek majd jelen

Frissítés: ahogy arról azóta az Infostart is beszámolt, a szervezők nyilvánosságra hozták a nézőtéri szabályzat végleges változatát. Ez alapján mégsem adnak el jegyeket a nagyközönség számára a koronavírus-járvány omikron variánsának rendkívüli fertőzőképessége miatt, ugyanakkor korlátozott számban osztanak majd belépőket, de csak olyanoknak, akik minden szempontból megfelelnek a pandémia elleni előírásoknak.

Azt már korábban kikötötték, hogy csak Kínából lehet jegyet venni és csak anyaországbelieknek. A tavalyi - 2020-ról elhalasztott - tokiói nyári olimpián egyáltalán nem lehettek jelen szurkolók.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×