eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára nagy hatótávolságú tüzérségi hadgyakorlatot kísér figyelemmel egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen 2020. március 2-án. A fegyverteszt során kilőtt lövedékek közül több a Japán-tengerbe csapódott. A kommunista állam 2019-ben 13 alkalommal végzett próbaindítást rakétákkal.
Nyitókép: MTI/AP/KCNA/KNS

Kim Dzsong Un hiperszonikus rakétafellövést tekintett meg

Dél-Korea és Japán adott hírt a legutóbbi rakétakísérletről, az észak-koreai állami hírügynökség megerősítette az értesülést.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség megerősítette a Phenjan legutóbbi, hiperszonikus rakétával végrehajtott kísérletéről szóló hírt, a bejelentés szerint a fellövésen jelen volt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is.

A hiperszonikus rakétákat gyakran forradalmi újításként emlegetik, mert viszonylag alacsony magasságban repülnek, és a hangsebesség ötszörösét képesek elérni, azaz óránként nagyjából 6200 kilométert tudnak megtenni. Elfogásuk éppen ezért igen nehéz a légvédelmi rendszerek számára.

Elemzők a héten arra figyelmeztettek, hogy a legújabb rakétakísérletek arra utalnak, hogy Észak-Korea rohamléptekben igyekszik modernizálni hadseregét.

A hiperszonikus rakéták fejlesztése valóban szerepel a tavaly elfogadott, az állam védelmi kapacitásait erősíteni hivatott ötéves terv céljai között.

Az Egyesült Államok arra figyelmeztette Észak-Koreát, hagyjon fel a provokációval és kezdjen tárgyalásokba a nukleáris programjáról.

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) szóvivője útján közzétett közleményében szintén arra szólította fel Észak-Koreát, hogy tegyen eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti kötelezettségeinek, és tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely aláássa a diplomácia és a párbeszéd folytatását célzó törekvéseket.

Észak-Korea január 5-én és 11-én lőtt ki rakétát a tengerbe keleti irányban. A KCNA tavaly szeptemberben jelentette hiperszonikus rakéták első kísérleti kilövését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×