eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Panoramic view to Westminster Palace and Big Ben tower in London, UK, during golden autumn time with sunshine and colorful leafs falling from the trees
Nyitókép: SHansche / Getty Images

Az omikron miatt nőtt a brit készültség

Már több mint háromezer esetben fertőzött az új variáns, aggódnak az orvosok.

Egy szinttel magasabbra, az eddigi középső fokozatról négyesre emelte a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget a brit kormány, elsősorban a nemrégiben azonosított omikron vírusvltozat terjedése miatt.

Az intézkedést Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos kezdeményezte.

A tisztifőorvosok vasárnap este ismertetett közös közleménye szerint a vírusvariáns eddigi, korai szakaszban járó vizsgálatából is leszűrhető, hogy az omikron koronavírus-változat sokkal gyorsabban terjed, mint a korábban dominánssá vált delta variáns, és

az oltások kisebb hatékonysággal tudják elejét venni a tünetekkel járó koronavírus-fertőződésnek.

A közlemény szerint arról csak a következő hetekben lesznek egyértelmű adatok, hogy az omikron változat milyen súlyosságú megbetegedést okozhat, de az Egyesült Királyságban már szállítottak kórházba olyan koronavírus-fertőzötteket, akik az omikron változatot kapták el, és valószínűsíthető, hogy számuk gyorsan növekszik majd.

A brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UKHSA) vasárnap közölte, hogy országszerte eddig 3137 olyan koronavírus-fertőződést szűrtek ki, amelyet az omikron változat okozott. A szervezet szerint a laboratóriumi vizsgálattal azonosított omikron-fertőződések száma egy nap alatt 1239-cel nőtt.

A tavaly májusban bevezetett ötfokozatú brit járványriasztási rendszer meghatározása alapján a vasárnap érvénybe léptetett 4-es készültségi szint azt jelzi, hogy a koronavírus-fertőzések gyorsan terjednek az Egyesült Királyságban, és nem kizárható a terjedési ütem exponenciálissá válása.

Idén január 4. és február 25. között a legmagasabb, ötös járványintenzitási készültség volt érvényben az Egyesült Királyságban. Ez a hivatalos meghatározás szerint olyan kritikus helyzetet jelzett, amelyben megvolt az érdemi kockázata annak, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem tud megbirkózni a járvánnyal.

Február 25-én a négyes, május 10-én a tisztifőorvosok akkori kezdeményezésére a hármas szintre csökkentették a készenléti szintet.

A hármas fokozat hivatalos meghatározása szerint a koronavírus-járvány általánosságban jelen volt még a lakosság körében, de már lehetségessé vált a korlátozások és a távolságtartási előírások fokozatos enyhítése. Erről a szintről emelték ismét a négyes fokozatra vasárnap a brit járványkészültségi szintet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×