eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Álhírterjesztő hálózatot füleltek le, tanulságos, hogyan működött

Több mint 500 profilt távolított el a Facebook anyacége, a Meta, melyek mind egy kínai hálózat tagjaiként terjesztettek egy nemlétező svájci tudósnak tulajdonított álhírt.

Wilson Edwards, aki a svájci nagykövetség szerint nem valós személy, a posztok szerint azt állítja, hogy az USA megpróbálja befolyásolni a koronavírus eredetére vonatkozó kutatások eredményeit. Az álhírt a kínai állami média széles körben terjesztette.

A Meta szerint a dezinformációkampány elég sikertelen volt, célközönsége pedig tajvani, hongkongi és tibeti kínai ajkú, valamint brit és amerikai angol ajkú felhasználók köre volt a BBC cikke szerint.

Semmi bizonyíték nincs a létezésére

Egy, a tiltott profilok körébe tartozó személy fiókja júliusban tett közzé azzal kapcsolatos tartalmat, hogy a svájci biológus, Edward Wilson a Facebookon és a Twitteren is megosztotta: az amerikaiak a koronavírus eredetén dolgozó WHO-kutatócsoportra próbálnak nyomást gyakorolni.

Ezt követően az állami média különböző kiadványai elkezdték az állítólagos biológust idézni, Facebook-profiljára hivatkozva.

A svájci nagykövetség ugyanakkor már augusztusban azt közölte, hogy a biológus valószínűleg nem is létezik, ráadásul a neki tulajdonított profilt mindössze két héttel a hírt megelőzően hozták létre, és csak három ismerőse van a közösségi oldalon. Ezen túl a svájci születési anyakönyvekben sem szerepel ilyen néven senki, és nem is publikált ezen név alatt tudományos munkát egyetlen kutató sem.

Központilag irányított művelet volt

A Meta az ügyben végzett vizsgálata kapcsolatokat talált a hírek és Kínában élő egyének, köztük a Sichuan Silence Information Technology Co Ltd. alkalmazottai, valamint kínai állami infrastruktúra-fejlesztő vállalatokkal kapcsolatban álló személyek közt.

A Sichuan Silence Information honlapja a vállalatot hálózat- és információbiztonsági vállalatként írja le, amely technikai támogatást nyújt a kínai közbiztonsági minisztériumnak és a CNCERT-nek, a kínai kiberbiztonsági vészhelyzetekre való reagálást koordináló kulcsfontosságú csapatnak.

Mindent bevetett a hálózat az álcázásra

A Facebook közölte, hogy összesen 524 Facebook-fiókot, 20 oldalt, négy csoportot és 86 Instagram-fiókot távolított el, miután áttekintette a hamis svájci biológus köré összpontosító nyilvános jelentéseket.

Az álhír forrását jelentő posztot elsőként a hálózat tagjai kezdték megosztani, majd ezeket a kínai állami média dolgozói követték. VPN használatával igyekeztek tevékenységüket álcázni, később pedig komplexebb történetet építettek az állítólagos biológus köré, akinek

arcképét mesterségesen állították össze.

A koronavírus eredetére vonatkozó vizsgálatok feszültségeket okoztak Kína, az USA és más országok között. A két éve megjelent koronavírus keletkezésének története máig nem felderített.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×