INFORÁDIÓ
2022. január 29. szombat
Adél

angela merkel

koronavírus

németország

Angela Merkel német kancellár az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. október 15-én, a koronavírus-járvány idején.

Angela Merkel: drámai a helyzet

Infostart / MTI

Még azelőtt kell lépni, hogy kezdenének megtelni az intenzív osztályok. Csütörtökön fontos tanácskozást tartanak Németországban.

Drámai a koronavírus-járvány negyedik hulláma alá került Németország helyzete, ezért a lehető leggyorsabban tenni kell az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődésének megakadályozásáért - mondta Angela Merkel ügyvezető kancellár.

Az új típusú koronavírusnak (SARS-CoV-2) "teljesen mindegy", hogy ügyvezető vagy teljes jogkörű szövetségi kormány dolgozik, és terjedésének negyedik hulláma "teljes erővel" csapott le az országra - fogalmazott az ügyvezető kancellár.

Ezért "több mint időszerű", hogy a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői ismét összegyűlnek egyeztetni a védekezésről.

A csütörtökön tartandó tanácskozás fő üzenetének annak kell lennie, hogy minden lehetséges intézkedést megtesznek a járvány lassításáért - mondta Angela Merkel a városi önkormányzatok szövetségének (Deutscher Städtetag) Erfurtban tartott éves konferenciáján videókapcsolat révén közvetített köszöntőjében.

A legfontosabb az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének fenntartása, és ezáltal az emberi élet védelme. Ez a követelmény magában foglalja, hogy ne csak a SARS-CoV-2 által okozott betegségben (Covid-19) szenvedők kapják meg a lehető legjobb kezelést, hanem az összes többi beteg is. Az a "keserű igazság" azonban, hogy ez már nem mindenütt biztosítható - tette hozzá.

Angela Merkel kifejtette: ezért a szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán el kell dönteni, hogy miként kössék az újabb járványlassító korlátozások bevezetését az úgynevezett hospitalizációs gyakorisághoz (a Covid-19 miatt a megelőző hét nap alatt kórházba kerülők százezer lakosra jutó száma, amely a szerdai adatok szerint 4,86, a tavaly december végén feljegyzett csúcsérték pedig 15,5 volt).

Kiemelte, hogy a hospitalizációs gyakoriság mit sem ér, "fogatlan oroszlán", ha nem határozzák meg, hogy milyen érték felett kell elrendelni szigorításokat. Mint mondta, "katasztrófa" lenne, ha akkor lépnének, amikor már kezdenek megtelni az intenzív osztályok.

Hozzátette, hogy a csütörtöki tanácskozáson az oltási kampány következő szakaszáról, a Covid-19 ellen védő vakcinák frissítő adagjának beadásáról is tárgyalni kell. Kiemelte, hogy "nemzeti erőfeszítést" kell tenni a kampány felgyorsításáért, mindazoknak pedig, akik eddig elutasították a vakcinát, át kell gondolniuk döntésüket.

"Még nem késő az oltást választani"

- mondta Angela Merkel, hozzátéve, hogy nemcsak magát védi, hanem másokat is, aki beadja a vakcinát, a világjárványból pedig akkor lehet kijutni, ha elég ember oltatja be magát.

A szövetségi kormány szerdai adatai szerint a felnőtt lakosság 78,3 százaléka - 54,3 millió ember -, és a teljes lakosság 67,7 százaléka - 56,3 millió ember - rendelkezik teljes oltással. A frissítő adagot viszont csak a lakosság 5,3 százaléka - 4,4 millió ember - kapta meg.

A következő szövetségi kormány megalakítására készülő pártok - a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) - egy sor új intézkedésre készülnek. A szövetségi parlamentben (Bundestag) csütörtökön szavaznak a javaslataikról. Ezek alapja, hogy egész ágazatok - például vendéglátás, kiskereskedelem - működését megbénító általános lezárásokat az első három hullámmal ellentétben nem rendelhetnek el a védekezésért felelős tartományi kormányok, az oltatlanok szabadságát viszont nagymértékben korlátozhatják az úgynevezett 2G-szabály révén, amelynek elnevezését két szó, a beoltott és a gyógyult német megfelelőjének (geimpft, genesen) kezdőbetűjéből képezték, és előírja, hogy csakis a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok pedig friss negatív vírusteszt birtokában sem.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018