INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

románia

kormányalakítás

parlament

kisebbség

Nicolae Ciuca román védelmi miniszter közös bejelentést tesz Klaus Iohannis román elnökkel Bukarestben 2021. október 21-én. A román államfő kormányalakítási megbízást adott a védelmi miniszternek, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) őt javasolta a kormányfői posztra a kormányalakítási tárgyalások második fordulójában.

Nem sikerült megalakítani az RMDSZ-t is magában foglaló kisebbségi román kormányt

Infostart / MTI

Visszaadja kormányalakítási megbízását Romániában Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi miniszter, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterelnök-jelöltje, mivel nem sikerült parlamenti többséget szereznie a PNL és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alakítandó kisebbségi kormány parlamenti jóváhagyásához - jelentette be Florin Citu pártelnök hétfőn, a PNL végrehajtó bizottsági ülését követően.

Közös sajtónyilatkozatukon Ciuca megerősítette: eleget tesz a testület felkérésének. A PNL végrehajtó bizottsága ugyanakkor azt javasolja a kedden összeülő országos tanácsnak: hatalmazza fel a párt miniszterelnök-jelöltjét, hogy - ne egy kisebbségi, hanem - egy parlamenti többséggel rendelkező koalíciós kormány megalakítása érdekében kezdjen tárgyalásokat "valamennyi demokratikus párttal".

A PNL tehát továbbra is kizárja, hogy a nacionalista, oltásellenes szólamokat hangoztató Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) tárgyaljon, de "rugalmasabb" lesz a másik két parlamenti párttal, a - Citu vezette jobbközép koalíciós kormányból szeptemberben kilépett és ezzel kormányválságot előidéző - Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), illetve a legnagyobb frakcióval rendelkező, két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párttal (PSD) folytatandó tárgyalásokon.

Citu elhárította azt az újságírói kérdést, hogy továbbra is Ciuca marad-e a PNL kormányfő-jelöltje. A pártelnök szerint erről a párt vezetősége a koalíciós tárgyalások függvényében később dönt.

A jobbközép PNL-USR-RMDSZ koalíció esetleges helyreállítását most már az is nehezíti, hogy időközben Ludovic Orban, a szeptemberben leváltott volt PNL-elnök és több mint tíz híve kilépett a PNL-frakcióból, így kérdéses, hogy megvan-e még a jobboldalon a tavaly decemberi választások után kialakított parlamenti többség. A román média ezért inkább azt valószínűsíti, hogy a PNL a PSD-vel próbál nagykoalíciót létrehozni.

Nicolae Ciuca védelmi minisztert az első kormányalakítási kísérlet meghiúsulása után, szeptember 21-én bízta meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő. A miniszterelnök-jelöltnek formálisan is tájékoztatnia kell még visszalépéséről a kétkamarás parlament házelnökeit. Ciuca szombaton, a rendelkezésére álló határidő utolsó napján terjesztette a parlament elé az általa javasolt PNL-RMDSZ kormány névsorát és programját. Az egyesített házbizottság szerdára tűzte ki a bizalmi szavazást, amire már nem kerül sor.

A kormányalakítási megbízás visszaadása után Iohannis várhatóan csak akkor rendez újabb kormányalakítási egyeztetést a pártokkal, ha sikerül kormánytöbbséget kialakítaniuk a parlamentben. Addig az október ötödikén megbuktatott Citu-kabinet ügyvivőként kormányozza az országot.

Nyitókép: MTI/AP/Andreea Alexandru
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018