eur:
394.41
usd:
371.54
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Ludovic Orban román miniszterelnök beszélni készül a román parlament két házának együttes ülésén, mielőtt a törvényhozók szavaznak az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványáról Bukarestben 2020. augusztus 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Ludovic Orban szerint utódai mesterséges válságot hoznak létre

Kilépett a Romániában két éve kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakciójából Ludovic Orban volt pártelnök kedden, arra hivatkozva, hogy nem tud közösséget vállalni az új pártvezetés politikájával, és csak így tud hű maradni a választóitól kapott megbízatáshoz.

Orban a párt élére egy hónapja megválasztott utódját, Florin Citu ügyvivő miniszterelnököt és a PNL jelöltjeként államfővé választott Klaus Iohannist azzal vádolta, hogy önös politikai érdekeik miatt mesterséges politikai válságot idéztek elő, szétverték a pártot, a jobbközép kormánykoalíciót és az egészségügyi krízis közepette működőképes vezetés nélkül hagyták az országot. Orban, aki két hete lemondott a képviselőház elnöki tisztségéről is, független képviselő marad, de a PNL-ből - amelynek három évtizede tagja - "egyelőre" nem lép ki.

A bukaresti média szerint a PNL-t a pártszakadás fenyegeti, fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy Orbant az a negyven liberális törvényhozó is követi, aki nyilvánosan kiállt mellette a PNL szeptemberi tisztújítása után.

Ha Orban hívei is kilépnek a frakcióból, akkor a PNL már akkor sem tud kormánytöbbséget gyűjteni maga köré a jobboldalon, ha kibékül a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR).

Kedden Klaus Iohannis államfő felmentette európai ügyekért felelős elnöki tanácsadói tisztségéből Leonard Orbant, a volt PNL-elnök testvérét, akit ugyanakkor a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatával tüntetett ki "rendkívüli szakmai pályája, Románia európai integrációjához való hozzájárulása" elismeréseként. Leonard Orban, Románia első (2007-2010) európai uniós biztosa, 2010-2011 között (Traian Basescu elnöksége idején), illetve 2015 óta dolgozott tanácsadóként az elnöki hivatalban.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×