INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

forgatás

halál

baleset

alec baldwin

BURBANK, CA - OCTOBER 24: Jamie Frazer (cq) who works in costumes and is a member of IATSE Local 705, places a candle during a vigil on Sunday, Oct. 24, 2021 at IATSE Local 80 in Burbank, CA for director of photography Halyna Hutchins who was fatally shot accidentally by Alec Baldwin on the Rust movie set at Bonanza Creek Ranch outside Santa Fe, N.M., on Thursday, October 21, 2021. The movies director Joel Souza also was injured in the accident. The IATSE Local 80 represents motion picture grips, crafts service, marine, first aid employees and warehouse workers according to its website. Photographed in IATSE Local 80 on  in Burbank, CA. (Myung J. Chun / Los Angeles Times via Getty Images)

Az operatőr halála előtt éleslövészettel űzhették unalmukat a stábtagok

Infostart

Sörösdobozokra lövöldöztek a szünetben, később az egyik, játék közben előkerült fegyvert Alec Baldwinnak adhatták át.

"Van egy a játék, amit a stábtagok időnként űznek: kimennek a természetbe és sörösdobozokra lövöldöznek. Ez éles lőszerrel történik. Megtudtuk, hogy azon a reggelen is játszottak ilyet a Rust stábtagjai, amikor Halyna Hutchins meghalt" – mondta Sharon Waxman, a The Wrap internetes lap alapítója a CNN-nek adott interjújában.

Waxman szerint ez a fajta játék megszokott holtidőben a forgatásokon. A CNN egyelőre nem tudta megerősíttetni állítását.

A producerek nem erősítették meg

A The Wrap természetesen kommentárt kért a film producereitől is: ők a következő választ küldték:

"A szereplők és a stáb biztonsága legfőbb prioritásunk. Bár nem tudtunk hivatalos panaszról a forgatáson használt fegyverek vagy kellékek biztonságával kapcsolatban, a forgatás leállítása alatt belső felülvizsgálatot végzünk. Továbbra is együttműködünk a Santa Fe-i hatóságokkal a nyomozás során, és mentálhigiénés szolgáltatásokat nyújtunk a színészeknek és a stábnak ezekben a tragikus időkben" - mondták.

Fegyverek a forgatásokon

A tragédia teljesebb megértéséhez érdemes ismerni azt is, milyen fegyverek kerülhetnek be egy forgatásra. A kellékfegyver sokféle dolgot jelenthet: másolattól kezdve a valóban lövést leadni képes tárgyig terjed a skála, írja a Euronews. Ami azonban bármilyen lövedéket képes kilőni, azt éles fegyvernek kell tekinteni: Chris Burbank, Salt Lake City korábbi rendőrkapitánya szerint a filmforgatásnál használt fegyvereket ugyanakkor úgy alakítják ki, hogy csak vaktölténnyel működjenek.

A vaktöltényben lőpor van, de töltény nincsen, közeli lövés esetén azonban nagy kárt tud ez is okozni.

Lőport és forró gázt lőnek ki kúp alakban, ami közeli célpont esetén komoly kárt okozhat. A Hutchins halálát okozó fegyverben ugyanakkor éles lőszer volt, a rendezőasszisztens ugyanakkor annak tudatában vette el azt egy asztalról, hogy nincs benne éles töltény.

Azért, hogy melyik fegyver milyen állapotban kerül a forgatásra, a nyolcvanas évek óta a fegyvermesterek felelnek - korábban ez a kellékesek feladata volt. A fegyvermester köteles minden olyan forgatási napon jelen lenni, amikor fegyvert használnak.

Szigorú szabályok vannak - elvben

Az Actors' Equity Association irányelvei szerint a következőképp kell eljárnia:

  • minden használat előtt győződjön meg arról, hogy a fegyvert próbalövésnek vetették alá, majd kérje el, hogy maga is próbalövést adhasson le vele,
  • nézze végig, ahogy a kellékes ellenőrzi a hengereket és a csövet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs-e benne idegen tárgy vagy tölténybábu,
  • a lőfegyverek minden töltését a kellékmesternek, fegyvermesternek vagy a közvetlen felügyeletük alatt dolgozó tapasztalt személyeknek kell elvégezniük, kérdés nélkül.

Ilyen pozícióra azonban jelenleg nincsen kifejezett képzés, gyakornokoskodva lehet elsajátítani az ismereteket hadseregben, biztonsági cégeknél, a rendőrségnél vagy kaszkadőrcégeknél.

Természetesen utólagos számítógépes effektekkel is lehetne olyan hatást kelteni, mintha fegyver sülne el, anélkül, hogy ez megtörténne, de

ez jóval drágább, mint a hagyományos módszer.

A kamerára fogott pisztoly drámai hatású képeket eredményez, ezért így gyakorolt Baldwin a forgatáson: ilyenkor elővigyázatosságból a kamera mögött nem áll senki.

Nyitókép: Myung J. Chun/Los Angeles Times/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018