INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

halyna hutchins

alec baldwin

forgatás

baleset

halál

BURBANK, CA - OCTOBER 24: A candlelight vigil is held at IATSE Local 80 in Burbank, CA on Sunday, Oct. 24, 2021 for director of photography Halyna Hutchins who was fatally shot accidentally by Alec Baldwin on the Rust movie set at Bonanza Creek Ranch outside Santa Fe, N.M., on Thursday, October 21, 2021. The movies director Joel Souza also was injured in the accident. The IATSE Local 80 represents motion picture grips, crafts service, marine, first aid employees and warehouse workers according to its website. Photographed in IATSE Local 80 on  in Burbank, CA. (Myung J. Chun / Los Angeles Times via Getty Images)

Haláleset a forgatáson: elismerte hibáját a rendezőasszisztens, éles lövedék ölte meg az operatőrt

Infostart

A fiatal fegyvermesterről pedig kiderült: előző forgatásán hibát vétett a fegyverkezelésben. A nyomozás eredményeiről és a vallomások tartalmáról adott tájékoztatást Santa Fe seriffje.

Ólomlövedéket távolítottak el a balesetben vállán sérült Joel Souza rendező vállából Adam Mendoza Santa Fe-i seriff szerint: ez azt jelenti, hogy éles lövedék volt a fegyverben. Gyanújuk szerint a forgatási helyszínen még további éles lövedékek is megtalálhatók voltak.

A rendőrök eddig hatszáz bizonyítékot gyűjtöttek be a helyszínen, fegyverek mellett ötszáz töltényt is, írja a BBC. Mendoza szerint a helyzet tiszta: fegyvert adtak Alec Baldwin kezébe, amelyben éles lövedék volt, és az abban található töltény megölte Halyna Hutchins operatőrt és megsebesítette Joel Souza rendezőt.

Hibázott a rendezőasszisztens

Nem ellenőrizte az összes, a kellékfegyverben található töltényt, mielőtt Alec Baldwin kezébe adta volna a pisztolyt, ismerte el David Halls, a Rust forgatásának rendezőasszisztense. A CNN cikke szerint a férfit és Hannah Gutierrez vezető fegyvermestert kihallgató nyomozó lejegyezte jegyzőkönyv tanúsága szerint Halls hibát vétett.

"David emlékei szerint amikor Hannah megmutatta neki a fegyvert a próba közben, ő három töltényt látott benne. Ellenőriznie kellett volna mindet, de nem tette meg, és arra sem emlékszik, hogy a fegyvermester a tárat ellenőrizte volna"

- áll a jegyzőkönyvben.

A nyomozók a fegyvereket tároló furgon átkutatására is engedélyt kértek: a fegyvermester szerint minden töltény és fegyver itt található, és kevés embernek van csak hozzáférése a járműhöz.

A lőszerek elérhető helyen lehettek

A fegyvermester állítása szerint a jelenet próbája előtt ellenőrizte a fegyvert és abban nem volt éles lövedék. Míg a fegyverek egy furgonban voltak, lövedékek elérhető helyen, egy, fegyverek tárolására is használt kocsin voltak, melyekhez könnyen hozzá lehetett férni.

Gutierrez ugyanakkor azt mondja, nem voltak éles töltények a forgatáson és nem is lehettek.

A nyomozók szerint kulcsfontosságú annak kiderítése, hogyan kerülhettek éles lövegek a forgatásra, és a nyomozásnak ezen szála lesz döntő abból a szempontból, hogy sor kerül-e vádemelésre és ki ellen.

A fegyvermester nem volt tapasztalt

A fegyvermester a Rust előtt Nicholas Cage-dzsel dolgozott egy forgatáson; személyével kapcsolatosan problémák merültek fel. A 24 éves fegyvermesternek az volt az első munkája ebben a szerepben, egy alkalommal azonban figyelmeztetés nélkül, Cage közelében adott le egy lövést a földbe. Stu Brumbaugh produkciós vezető szerint Cage ingerülten kiabált vele azért, mert elmulasztotta őt figyelmeztetni erre. Az eset miatt Brumbaugh kezdeményezte is a nő elbocsátását.

"Van egy bevett módja annak, ahogyan a fegyvereket kezeljük egy forgatáson. Hannah-val dolgozva rengeteg figyelmeztető jelét láttam annak, hogy ezt nem tartja be, ezért kezdeményeztem elbocsátását" - fogalmazott.

A férfi szerint a fegyvermester éles lövedéket vitt a forgatásra többször anélkül, hogy ezt jelezte volna a stábnak, egy másik, névtelenül nyilatkozó stábtag szerint pedig nem megfelelő módon vitte a fegyvereket a fogatáson: a hóna alá dugta azokat, úgy, hogy

a fegyverek a háta mögött állókra szegeződtek.

Brumbaugh szerint ő volt a legtapasztalatlanabb fegyvermester, akivel valaha dolgozott és a férfi nem érti, miért nem küldték el.

A Reuters élőben közvetítette a seriff tájékoztatóját és az újságírói kérdéseket is, íme:

Nyitókép: Myung J. Chun / Los Angeles Times via Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018