eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Close up on an adult black males hand holding a knife
Nyitókép: Martin Chavez/Getty Images

Hatalmas ugrás az amerikai gyilkosságok számában

A modern idők során sosem nőtt még akkorát egy év alatt a gyilkosságok száma, mint 2019-ről 2020-ra.

A CDC a héten közzétett előzetes adatainak tanúsága szerint 30 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban elkövetett gyilkosságok száma 2020-ban az előző évhez képest. Az adatok alátámasztják azt, amit az egészségügyi feljegyzések már előrevetítettek. A növekedés drámai mértékét jól mutatja, hogy a második legnagyobb ugrás is jelentősen elmarad attól: 2000 után 2001-ben 20 százalékkal ugrott meg a gyilkosságok száma a szeptember 11-i terrortámadások következményeképp.

"Száz éve nem volt ekkora növekedés. Ennél nagyobb mértékűt egyetlen alkalommal, 1904-1905 jegyeztek csak fel a statisztikák, aminek valószínűleg nem valós esetszám-növekedés, hanem a jobb adatgyűjtés volt az oka. Egyre több államból kezdtek adatot gyűjteni, így természetesen egyre több gyilkosságot jegyezhettek fel. Egészen 1933-ig nem érkezett adat minden amerikai államból" - mondta a CNN-nek Robert Anderson, a Nemzeti Egészségügyi Statisztikai Központ (NCHS) halálozási statisztikai osztályának vezetője.

2019-ben 100 ezer emberre hat gyilkosság jutott, míg 2020-ban már 7,8.

Ez 1995 óta a legmagasabb szám, de még mindig alacsonyabb, mint a nyolcvanas években feljegyzett 100 ezer emberre jutó 10 gyilkosság. Anderson szerint tehát a helyzet természetesen aggasztó, de még mindig nem tart ott az ország, ahol negyven évvel ezelőtt.

Az elkövetés módját vizsgálni fogják

Az NCHS adatai nem tartalmaznak konkrét számokat, de az FBI nyilvántartásából elérhetők adatok: ezek szerint 2019-ben 21 570 gyilkosság történt, míg 2019-ben 16 425.

Az NCHS kutatói azt tervezik, hogy az új gyilkossági adatokat tovább vizsgálják, hogy betekintést nyerhessenek az állami szintű helyzetbe és az emberölések módjába. A mostani adatrögzítések még nem dokumentálják a gyilkosság elkövetésének módját, de a kutatók megjegyezték, hogy

a fegyveres gyilkosságokra vonatkozó számok is nőttek tavaly,

a 2019-es 100 ezer főre jutó 11,9 lőfegyverrel elkövetett gyilkosság aránya 2020-ra 13,6-ra emelkedett - ez 14 százalékos növekedés. Csökkenés a gyilkosságok számában csak Maine-ben, Új-Mexikóban és Alaszkában volt tapasztalható.

A társadalmi folyamatokkal van párhuzamban

Az NCHS adatai az FBI szintén 30 százalékos előrejelzésével pontosan megegyeznek. Az FBI a hatvanas évek óta követi nyomon a gyíkosságok számának alakulását, azóta ez a legnagyobb ugrás. Georges Benjamin, az Amerikai Közegészségügyi Szövetség ügyvezető igazgatója szerint az amerikai gyilkossági ráta emelkedése aggasztó a nemzet közegészségügyére nézve, de nem meglepő.

Az emelkedéssel párhuzamosan ugyanis az erőszak, a gyűlölet, a feszültségek, a politikai megosztottság és a düh is egyre jobban megjelennek az amerikai közösségekben.

"Szó szerint az orrunk előtt történik mindez az iskolaszéki üléseken és nyilvános rendezvényeken. Úgy tűnik, az emberekből kiveszett minden udvariasság. Mindez azzal párosult, hogy otthon kellett maradniuk, és emiatt stresszesek lettek, féltették egészségüket és fegyverkeztek. Ki kellene találnunk, hogyan tudjuk konfliktusmentessé tenni a társadalmat" - mondta Benjamin.

Kriminológusok korábban azzal magyarázták az erőszak terjedését, hogy a pandémia miatt sokan vesztették el állásukat, ami ahhoz vezetett, hogy a bezárt iskolák miatt együtt maradtak otthon szülők és gyermekek, ez pedig nagyon nagy stresszfaktort jelentett. A rendőrök munkájára is hatott a járvány, kevesebben dolgoztak az utcákon, ami kisebb visszatartó erőt jelent bűncselekmények elkövetésére.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×