eur:
395.48
usd:
366.78
bux:
65434.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Diákok érkeznek egy újranyitott jeruzsálemi iskolába 2021. február 21-én, a szombati munkaszüneti nap után kezdődő hét első napján. Izraelben megnyíltak a boltok, a bevásárlóközpontok, a piacok, valamint a kulturális- és sportintézmények, valamint újraindultak számos újabb településen az iskolák.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Kedvező híreket közölt a harmadik oltásokról a világ járványlabor országa

Izraelben a koronavírus elleni harmadik oltás után kevesebb mellékhatást észleltek, mint az első kettő után - jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál pénteken.

Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai szerint lényegesen kevesebb mellékhatás jelentkezett a Covid-19 elleni vakcina harmadik adagjának felvétele után, mint az első kettőnél, 3 millió izraeli beoltása után mindössze 19 esetben alakultak ki súlyos mellékhatások. Minden korcsoportban kevesebb kellemetlen kísérőtünetről számoltak be, mint a fáradtság, a gyengeség vagy a fájdalom a karban az injekció helyén.

Általános gyengeséget harmadjára csak 87 embernél regisztráltak minden millió beoltott közül, míg ezt az első két alkalommal 272 és 251 esetben jelentették.

Karjukat is sokkal kevesebben fájlalták: minden millió beoltott közül mindössze 43-an, szemben a 223 és 514 panasszal az előző oltásoknál.

A 19 súlyos mellékhatás esetében az egészségügyi hatóságok még vizsgálják, hogy valóban összefüggnek-e a vakcina felvételével.

A minisztérium "jelentéktelen gyakoriságúnak" értékelte a 12-15 évesek körében észlelt szívizomgyulladást, miután mindössze egy esetet jelentettek a 331 538 beoltott gyermekből.

Az első és a második oltás után 255 444 gyermek közül 11-nél jelent meg ez a mellékhatás, tíz fiúnál és egy lánynál, 3-5 nappal a beoltásuk után. Már mind a 12 gyermeket hazaengedték kórházi kezelésük után, és otthonukban rövid lábadozás után hamarosan meggyógyultak.

A minisztérium szerint jóval magasabb eséllyel alakult ki ez a rendkívül ritkán jelentkező mellékhatás a koronavírussal fertőzötteknél, mint az oltás után. Az egészségügyi minisztérium a jelentésében hangsúlyozta, hogy noha igyekeztek adatokat gyűjteni a vakcina mellékhatásairól, az enyhébb esetek egy részét, melyek nem igényeltek semmiféle orvosi ellátást, valószínűleg nem is jelentették.

Izraelben december végén kezdődött az első oltási kampány, melyben háromhetes időközzel kétszer oltották be a lakosság önként jelentkező, 12 évesnél idősebb részét a Pfizer/BioNTech vakcinájával.

Eddig 6 119 945 ember már legalább egy oltást kapott, ez a lakosság 65,81 százalékát jelenti. Az augusztusban indított harmadik kampányban a legalább öt hónappal korábban már kétszer is beoltottak közül is 3 404 619-en, a lakosság 36,61 százaléka kapott újabb oltást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×