eur:
392.24
usd:
366.73
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakán a világszervezet New York-i székházában 2021. szeptember 23-án.
Nyitókép: MTI/AP/John Minchillo

Szijjártó Péter: a kárpátaljai magyarok jogainak megsértése elfogadhatatlan

Magyarországnak semmi köze az orosz–ukrán-konfliktushoz – ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette ki Strasbourgban, amikor az egyik kijevi tévé riportere a Budapest és Kijev között kialakult vitáról kérdezte.

Csalódottságának adott hangot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy Ukrajna megkérdőjelezi Magyarország azon jogát, hogy biztosítsa a saját energiaellátását. Erről a tárcavezető Strasbourgban beszélt ukrán újságíróknak.

Ukrajna nehezményezte, hogy Magyarország 10+5 éves megállapodást kötött a Gazprommal, és a gázvásárlási szerződésben az orosz vállalat nem Ukrajnán keresztül szállítja az évi 4,5 milliárd köbméter gázt. Az ukrán fél emiatt az Európai Bizottsághoz is fordul, hogy állapítsa meg, hogy megfelel-e a magyar-orosz gázszerződés az európai energiaügyi szabályoknak, és mindkét fél bekérette a másik ország nagykövetét.

Szijjártó Péter Strasbourgban az mondta ukrán újságíróknak, hogy mindig barátian közelített Ukrajnához, például lélegeztetőgépeket vitt az országba, vagy orvosi eszközökkel segítették a koronavírus járvány elleni küzdelmet, és mindig kiállt Ukrajna területi integritása mellett.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország blokkolja Ukrajna NATO-csatlakozását, Szijjártó Péter úgy válaszolt, hogy amíg a magyar nemzeti kisebbség nem kapja vissza a jogait, addig Magyarország nem tudja támogatni a NATO–Ukrajna-tanácsülések miniszteri szintű megrendezését.

Egyértelmű volt a helyzet az oktatási törvény hatálybalépése előtt, ha visszatérnek az azelőtti állapotokhoz, akkor minden rendben lesz

– fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Teljesen nonszensznek nevezte Szijjártó Péter azt a felvetést, amely a Krím-félsziget annektálásához hasonlóan azt a jövőképet vázolta, amely szerint majd egyszer, tíz év múlva Magyarországon lehet egy olyan kormány, amely magáénak akarnák Kárpátalját azért, mert ott többségében magyarul beszélnek az emberek. A külgazdasági és külügyminiszter ezt a megközelítést revizionizmusnak nevezte és visszautasította. Hozzátette: Magyarországnak semmi köze sincs Oroszország és Ukrajna konfliktusához.

A kárpátaljai magyarok lojális állampolgárai Ukrajnának, és az ő jogaiknak a megsértése teljesen elfogadhatatlan, csupán azért, mert egy másik országgal konfliktusban áll Ukrajna – fogalmazott Szijjártó Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×