eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

Ukrajna: csapást mért a magyar–ukrán kapcsolatokra a gázegyezség

Dmitro Kuleba külügyminiszter szerint Ukrajna megfelelő választ fog adni a Gazprommal aláírt szerződésre.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből; a tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.

Kuleba az ICTV ukrán televízió Szólásszabadság című műsorában beszélt erről hétfő este, nyilatkozatát másnap reggel idézték ukrán hírügynökségek.

"Van itt nekünk egy ország, Magyarország, amely az Európai Unió és a NATO tagja, emellett pedig különleges kapcsolatai vannak Oroszországgal, és csapást mért az ukrán–magyar kapcsolatokra, kizárva az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási sémából. Ez csapás, és

mi megfelelőképpen fogunk rá válaszolni, mert itt nem lehet semmilyen sajnálkozás és semmilyen együttérzés"

– fogalmazott Dmitro Kuleba.

A tárcavezető szerint mindazonáltal az Ukrán–Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság tervezett ülését, amelyet a két külügyminiszter társelnökletével tartották volna meg szeptember 29–30-án, még az orosz-ukrán gázmegállapodás aláírása előtt "mondták le". (Az ukrán külügyminisztérium ezzel kapcsolatos hétfői közleményében az ülés "elnapolásáról" volt szó).

"Tudtuk, hogy odarepül (Budapestre) az orosz küldöttség, és aláírják a megállapodást. És ők, aláírva ezt a megállapodást, már tisztában voltak az álláspontunkkal. Ez nemcsak politikai lépés lesz, ami a kétoldalú együttműködés legfőbb szervét jelentő bizottság ülésének lemondása.

Más lépéseket is teszünk Ukrajna nemzeti érdekeinek védelméért ebben a helyzetben"

– hangsúlyozta Kuleba, további részletekbe nem bocsátkozva.

Hétfői hivatalos közleményében az ukrán tárca azt írta: Kijev az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben.

A tárcavezető az interjúban azt is kifejtette: nem gondolja, hogy Magyarország az orosz politika prizmáján keresztül látja Ukrajnát.

"Ők más játékot folytatnak, és ez a játék abban nyilvánul meg, hogy párhuzamosan érjenek el haladást a kapcsolatokban Ukrajnával és a kapcsolatokban Oroszországgal. De ez a játék nem folytatható örökké, előbb-utóbb konfliktusba torkollik" – így Dmitro Kuleba.

Arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bekérette az ukrán nagykövetet keddre, amiért Ukrajna az Európai Bizottsághoz fordult a magyar–orosz gázszerződés ügyében, itt írtunk.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×