eur:
394.23
usd:
370.14
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Egy már régóta velünk lévő járványos betegség ellen indul kampány

Akciótervet dolgozott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a járványos agyhártyagyulladás (meningitisz) nagymértékű visszaszorítására 2030-ig.

A betegségben évente több ezer ember hal meg, sokan a fertőzést túlélve maradandó egészségkárosodással élnek együtt. Az akcióterv évente több mint 200 ezer emberéletet menthet meg.

A halálesetek számát 2030-ig 70 százalékkal kell csökkenteni és az esetek számát pedig felére kell redukálni a WHO szerint.

A meningitisz az agyat körülvevő hártya gyulladása, amelyet vírusok vagy baktériumok váltanak ki. Influenzaszerű tüneteket okoz, az érintettek - többnyire gyerekek és fiatalok - érzékennyé válhatnak a fényre és a zajokra, beszéd- és járási zavarok léphetnek fel, vagy epilepsziás rohamok jelentkezhetnek.

A bakteriális agyhártyagyulladás elsősorban az úgynevezett meningitiszövezetben, a Szaharától délre lévő 26 afrikai országban okoz nagyobb járványokat. Tízből egy fertőzött belehal a betegségbe, évente összesen 250 ezer ember. Tízből két túlélő súlyos egészégügyi problémákkal éli az életét.

Léteznek a meningitisz ellen oltások, alkalmazásuk azonban nem fed le minden érintett országot, területet. A WHO ezen kíván változtatni: támogatja többek között újabb oltások kifejlesztését, segítené az országokat, hogy többet oltsanak, jobban és széleskörűbben tájékoztassanak a betegség veszélyeiről, tüneteiről, a megelőzési intézkedésekről, és a lehető leggyorsabban szakszerű orvosi kezelésben részesítsék az érintetteket.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×