eur:
394.39
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) kesztyűjét segít levenni egy szakember, miután az államfő meglátogatta azokat a pácienseket, akiket koronavírus-fertőzés gyanújával megfigyelés alatt tartanak egy moszkvai kórházban 2020. március 24-én. A hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma egy nap alatt 57-tel, 495 főre nőtt. Az érintettek közül 290-en Moszkvában tartózkodnak.
Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) kesztyűjét segít levenni egy szakember, miután az államfő meglátogatta azokat a pácienseket, akiket koronavírus-fertőzés gyanújával megfigyelés alatt tartanak egy moszkvai kórházban 2020. március 24-én. MTI/EPA/Szputnyik pool/Alekszej Druzsinyin

Új vakcinát tesztelnek az oroszok

Az első és a második szakasz leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be.

Egy Covid-19 elleni, Betuvax elnevezésű új vakcina tesztelése kezdődik meg októberben Oroszországban - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

A tárca által jóváhagyott tesztelést a szentpétervári, Anatolij Szmorogyincev Influenzakutató Tudományos Intézet és az Ökobiztonság Gyógyászati Központ, valamint a permi Professzionális Gyógyászati Központ laboratóriumbázisán fogják végrehajtani, 170, 18-60 éves önkéntes bevonásával.

Az első szakaszban az oltóanyag biztonságosságát, a másodikban az adagolását fogják vizsgálni.

Az orosz Humán Őssejt Intézet (ISZKCS) által kifejlesztett Betuvax egy rekombináns alegységvakcina, amely nem tartalmazza a vírus élő komponenseit, csak SARS-CoV-2 gömb alakú részecskéire hasonlító összetevőket, amelyek felszínén a vírusfehérje található. Az ilyen oltóanyag beadása után a szervezet immunitást fejleszt ki ezzel a fehérjével szemben, és ezt követően készen áll majd a SARS-CoV-2 elleni küzdelemre. A fejlesztők feltételezése szerint ezt az oltóanyagot a veszélyeztetett emberek oltására, valamint újraoltásra is lehet majd használni.

Vlagyimir Putyin elnök az orosz biztonsági tanács hétfői ülésén utasításba adta, hogy az új koronavírus-járvány során levont

tanulságokat felhasználva dolgozzanak ki cselekvési algoritmust a hasonló helyzetek megismétlődésének esetére.

Oroszországban egyébként a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt fertőzöttek száma 22 236-tal 7 443 149-re emelkedett.

A napi növekmény 0,3 százalék, az új esetek 8,8 százaléka volt tünetmentes. Az országban 620 353 aktív esetet tartanak számon. A halottak száma 779-cel - ez a szám szeptember 20. óta először csökkent 800 alá - 204 679-re, a felépülteké pedig 13 513-mal 6 618 117-re nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 190,2 millió, az elmúlt napon pedig 418 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 257 326 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×