INFORÁDIÓ
2021. október 18. hétfő
Lukács

who

tedrosz adhanom gebrejeszusz

németország

franciaország

Genf, 2020. június 11.Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója védőmaszkot vesz fel a Genfi-tó ikonikus szökőkútjának újranyitási ünnepségén Genfben 2020. június 11-én. Az éjszakánként kivilágított szökőkutat a koronavírus-járvány miatt több mint két hónapja lezárták.MTI/EPA-KEYSTONE/Martial Trezzini

Erős támogatókat kapott újraválasztásához a WHO elnöke

Infostart / MTI

Ez az első alkalom, hogy az ENSZ egészségügyi ügynökségének vezetői posztjára nem a hazája ajánl egy jelöltet.

Németország és Franciaország pénteken közölte, hogy más európai uniós országok mellett az etióp Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz jelölik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának tisztségére.

A főigazgató az elmúlt 19 hónapban a szervezetnek a koronavírus-járványra adott válasza miatt került reflektorfénybe - ez a korszakos válság minden mást háttérbe szorított a 2017-ben kezdődött hivatali ideje alatt.

A WHO következő főigazgatójának megválasztására, amely ötéves megbízatással jár, az ügynökség következő, májusi éves közgyűlésén kerül sor.

Gebrejeszusz összeütközésbe került a Nobel-békedíjas Abij Ahmed Ali etiópiai miniszterelnök kormányával, mert nyíltan beszélt a gyilkosságokról és más emberi jogi visszaélésekről a szülőföldjén, Tigré régióban. A főigazgató korábban a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) vezető tisztségviselőjeként dolgozott, amely egykor az Etiópiát irányító koalíció meghatározó tagja volt, de amelyet a nemzeti kormány ma már terrorista csoportként tart számon.

Gebrejeszusz az előző etióp kormányban egészségügyi és külügyminiszter is volt.

Franciaország és Németország genfi ENSZ-intézményeknél működő diplomáciai képviseletei Twitter-oldalukon jelentették be, hogy támogatják Tedroszt, miután csütörtökön lejárt a határidő a főigazgatói posztra jelölésre.

A WHO honlapján közölte, hogy novemberig nem tervezi a jelöltek teljes listájának bejelentését, de egyes diplomáciai tisztviselők azt rebesgették, nem biztos, hogy lesz konkurenciája a jelenlegi főigazgatónak.

Egy genfi diplomáciai tisztviselő, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt, elmondta, hogy 15 másik európai uniós tag csatlakozott Gebrejeszusz jelöléséhez.

Macharia Kamau, az Etiópiával szomszédos Kenya külügyminisztériumi főtitkára a Twitteren azt közölte, hogy országa támogatja Tedrosz Gebrejeszuszt, az első afrikait a WHO élén.

"Kenya támogatja a kulcsfontosságú globális egészségügyi világszervezet példaértékű afrikai vezetőjének újraválasztását, és ennek megvalósításáért fog dolgozni"- írta.

A Gebrejeszusz vezette WHO-t tavaly éles kritika érte az amerikai Trump-kormányzat részéről. Azt vetették a szemére, hogy a COVID-19-re való reagálás során súlyos hibákat követett el, és túlságosan dicsérte Kínát a járvány korai szakaszában.

Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Martial Trezzini – A képen: Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp főigazgatója
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018