eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Védőmaszkos eladó egy bolt előtt Nápolyban 2020. május 4-én, miután Olaszországban megkezdték a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások fokozatos enyhítését.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate

Első tanulságok - Ez lett az európai országgal, miután kötelezővé vált az oltás

A munkavégzéshez már a magánszektorba is kötelező oltási igazolványt felmutatni Olaszországban, ami miatt sokan döntöttek úgy, hogy felveszik a vakcinát.

"Országos szinten az első adagra vonatkozó foglalások száma általánosságban 20-40 százalékkal nőtt a múlt héthez képest" - nyilatkozott Francesco Figliuolo koronavírus-biztos szombaton késő este. Aznap például 35 százalékkal nagyobb arányban foglaltak első adagra időpontot az emberek, mint egy héttel korábban.

Jelenleg 41 millió ember van beoltva Olaszországban koronavírus ellen, ami a 12 év fölötti lakosság több mint háromnegyedét takarja a MedicalXpress összeállítása szerint.

Fokozatos bevezetés

A magas átoltottság ellenére a hatóságok tartanak a téli időszaktól, ezért az uniós zöld igazolvány hatályát kiterjesztették minden munkahelyre attól függetlenül, hogy az a köz- vagy a magánszférában van-e. Az országban augusztus óta éttermi étkezések, múzeumlátogatások vagy sportesemények esetében megkövetelt igazolvány az oltás felvételén túl igazolja azt is, ha valaki a közelmúltban esett át a megbetegedésen, illetve a friss negatív PCR-tesztet is fel lehet mutatni segítségével.

A Mario Draghi miniszterelnök és kormánya a múlt héten azonban kiterjesztette a dokumentum hatályát: ennek megfelelően október 15-étől szükséges az igazolvány - ami praktikusan az oltást jelenti hosszabb távon - mindenki számára, aki Olaszországban munkavállalói jogviszonyban áll. Azok, akik nem tudnak igazolványt felmutatni,

október 15-étől fizetés nélküli szabadságon lesznek.

Akik egészségügyi okokból nem vehetik fel az oltást, azoknak ingyenesen elérhető a rendszeres tesztelés.

Egyre több helyen kérték

Az országban már korábban oltáshoz kötötték azt, hogy valaki iskolák vagy egyetemek területére léphessen be, illeve míg korábban csak az idősotthonokban dolgozó ápolók és orvosok számára volt kötelező a vakcina, ennek hatályát kiterjesztették minden dolgozóra.

Az sem elképzelhetetlen, hogy a teljes lakosságra vonatkozó általános oltási kötelezettséget vezessenek be

Olaszországban: ennek az állhat útjába csak, ha 90 százalék fölöttire kúszik a lakosság átoltottsága.

A legérintettebb európai állam

Olaszország volt az első európai ország, amelyben a koronavírus felütötte fejét 2020 februárjában és itt is követelte a legtöbb áldozatot a betegség: 130 ezer ember halt meg következtében. Hatalmas gazdasági recesszió követte a járványt. Tavasz óta relatív alacsonyak a fertőzésszámok.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×