INFORÁDIÓ
2021. október 19. kedd
Nándor

afganisztán

újságíró

tálib

Jajkiáltás - Nagy bajban az Afganisztánban dolgozó újságírók

Jajkiáltás - Nagy bajban az Afganisztánban dolgozó újságírók

Infostart / MTI

A nemzetközi közösséghez fordult szombaton több mint száz afgán újságíró, azt kérve, hogy szülessenek olyan intézkedések, amelyek megvédik a sajtószabadságot Afganisztánban.

A nevük mellőzését kérő újságírók a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű újságíró-szervezeten keresztül közzétett felhívásukban azt írják, hogy különösen a női újságírók védelme érdekében lenne sürgető őket megóvó lépéseket tenni. Úgy vélik, hogy a foróriporterek és tudósítók elleni támadások és a hatalmat megszerző iszlám szélsőséges táliboknak a sajtó tevékenységébe történő beavatkozása miatt "a legrosszabbtól lehet tartani".

Az újságírók konkrét támogatást kérnek, hogy a szerkesztőségek folytatni tudják munkájukat, a veszélyben lévő újságírók számára pedig diplomáciai, konzuli és anyagi támogatást sürgetnek, hogy elhagyhassák az országot. Az elmenekülőknek abban kérnek segítséget, hogy újságíróként dolgozhassanak tovább.

Az RSF azt közölte, hogy a Kihalás fenyegeti az újságírást Afganisztánban című kiáltványt 103, különféle etnikai származású és politikai hovatartozású afgán újságíró írta alá, köztük 20 nő is. A szervezet a szerzőkről annyit árult el, hogy tízen közülük már elhagyták az országot, de többségük jelenleg is Afganisztánban dolgozik. Mindannyian tartanak azonban attól, hogy családtagjaikon torolják meg kiállásukat, ezért névtelenek akarnak maradni.

"A tálibok megmutatták, hogy nem tűrik meg a szabad sajtó működését, sem Kabulban, sem a tartományokban.

Félő, hogy az első uralmukra jellemző legsötétebb korszakba zuhanunk vissza" - fogalmazott Christian Mihr, az RSF németországi szervezetének vezetője.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018