eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Afgán katona nézi az amerikai hadsereg által hátrahagyott ellátmányt a Kabulhoz közeli bagrami légi támaszponton 2021. július 5-én. Csaknem húsz év után az amerikai hadsereg katonái kivonultak a Bagram légi támaszpontról, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a tálibok ellen indított háború egyik központja volt. A támaszpontot teljesen átadták az afgán kormányerőknek.
Nyitókép: MTI/EPA/Hedajatullah Amid

Nem Afganisztán jelenti a legnagyobb terrorveszélyt

Az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója, Avril Haines szerint Szomália, Jemen, Szíria és Irak nagyobb fenyegetést jelent az Egyesült Államokra nézve terrorcselekmények szempontjából, mint Afganisztán.

Az Iszlám Állam felelős leginkább a terrorfenyegetettségért, annak dacára is, hogy Afganisztánnal kapcsolatosan erős félelmek alakultak ki a tálib hatalomátvétel apropóján, írja a CNN.

Felkészültek az afgán átalakulásra

"Ami hazánkat és a terrorista csoportok által jelentett fenyegetést illeti, nem Afganisztánt helyezzük a lista élére. Jement, Szomáliát, Szíriát és Irakot figyeljük az ISIS szempontjából. Ott látjuk a legnagyobb fenyegetést" - mondta Haines egy Washingtonban megrendezett biztonsági konferencián. Elismerte, hogy az afganisztáni hírszerzés lehetőségei csökkentek az ott állomásozó amerikai csapatok és az Egyesült Államok által támogatott kabuli kormány nélkül, de ragaszkodott ahhoz, hogy

a hírszerző közösség már jó ideje készült az eshetőségre.

Hivatalos források korábban úgy fogalmaztak, hogy az ISIS-K, az Iszlám Állam afganisztáni szárnya veszélyt jelent Amerikára nézve: ők vállalták magukra az augusztus 26-i merényletet, mely az evakuációs műveltek közepén következett be, 13 amerikait és számos afgánt megölve. Haines szerint az országban most fő fókuszuk a terrorista szervezetek esetleges újraszerveződésére irányul.

Csökkent fenyegetettségük

Az Iszlám Állam Szíriában és Irakban tovább működik, igaz, amerikai erőfeszítések hatására sikerült jelenlétén csökkenteni. Az al-Kaida jemeni szervezete már megkísérelt amerikai terrortámadást szervezni, Szomáliában pedig folyamatosan szükség van amerikai terrorellenes beavatkozásokra az al-Shabaabbal szemben, mely egy Kenyában található amerikai érdekeltséggel szemben tavaly hajtott végre merényletet. Ebben több amerikai is életét vesztette.

Haines szerint ugyanakkor 2001. szeptember 11-e óta nagy mértékben csökkent Amerikai terrorfenyegetettsége a titkosszolgálati erőfeszítéseknek köszönhetően.

Az amerikai hírszerző közösség és a hadsereg számára ugyanakkor igen nehézzé vált az ISIS és más afganisztáni célpontok elleni terrorellenes csapások végrehajtásához szükséges információk gyűjtése anélkül, hogy amerikai csapatok lennének a helyszínen.

Távolról is figyelnek

A Biden-kormányzat és a katonai parancsnokok ugyanakkor állítják, hogy rendelkeznek olyan, "horizonton túli" képességekkel távolból történő megfigyelés és terrorellenes csapások végrehajtásának képességével, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy felfedjék és megakadályozzák a terrorcselekmények terveit Afganisztánban. Korábbi tisztviselők, törvényhozók és mások azonban kétségeket fogalmaznak meg a kormányzat tervével kapcsolatban, mondván, hogy kevés részletet láttak annak alátámasztására.

Haines szerint a hírszerző közösség indikátorokat határozott meg, amelyekről úgy gondolják, előrejelzik a terrorista csoportok újraformálódását. Ez azt jelenti, hogy "elegendő adatot tudunk gyűjteni az említett mutatók nyomon követéséhez, így figyelmeztetni tudunk minden érintettet, hogy képesek legyenek lépéseket tenni abban az esetben, ha ilyesmit tapasztalunk" - mondta Haines.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×