eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Ellenállna az uniós autózöldítésnek a cseh miniszterelnök

A parlamenti választásokra készülő Csehország GDP-jének nagyjából tíz százalékát adja az autógyártás.

Nem értünk egyet a belsőégésű motorral szerelt járművek értékesítésének betiltásával – jelentette ki Andrej Babis. Csehország miniszterelnöke egyben ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz a cseh autóipar védelme érdekében, amely kiemelt szerepet tölt be országa gazdaságában. Babisnak nyomós oka van arra, hogy nyíltan szembeszálljon Brüsszel javaslatával, a benzines és dízel autók betiltása ellen kampányoljon: október elején parlamenti választásokat tartanak Csehországban, akciójával pedig értékes szavazatokat szerezhet – írja a portfolio.hu.

Július közepén az Európai Bizottság bemutatta a "Fit for 55" uniós klímacsomagot, amelyből az is kiderült, hogy a brüsszeli döntéshozók először jelentősen szigorítanák a járművek megengedett szén-dioxid-kibocsátását az előttünk álló évtizedben, majd be is tiltanák a benzines és dízel autók értékesítését 2035-től. Amennyiben a javaslatokat a tagállamok és az Európai Parlament is elfogadja, felgyorsulhat a tisztán elektromos autózásra történő átállás.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy ez hátrányosan érintené az unió nagy autógyártó országait, Németországot, Franciaországot és Csehországot is, amelyek vezetői az elmúlt időszakban egyaránt arra figyelmeztették a brüsszeli döntéshozókat, hogy a túlzott szigor hatalmas károkat okozhat. Idézik az AlixPartners várakozásait, mely szerint a világ vezető autógyártói és beszállítói durván 330 milliárd dollárt lesznek kénytelenek elkölteni az elektromos autózásra történő átállásra 2021 és 2025 között. Ez az összeg durván 40 százalékkal több, mint amennyit korábban becsültek a 2020 és 2024 közötti időszakra, azaz a vártnál gyorsabb átállás őrült pénzeket emészt majd fel az autóiparban.

Mindezt látva és végig gondolva nem meglepő, hogy Andrej Babis, Csehország miniszterelnöke most ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz a cseh autóipar védelme érdekében.

„Nem értünk egyet a belsőégésű motorral szerelt járművek értékesítésének betiltásával. Ez lehetetlen. Nem kényszeríthetjük rá azt a döntést az autóiparunkra, amelyet a környezetvédő fanatikusok kitaláltak az Európai Parlamentben” – jelentette ki Andrej Babis a Bloomberg beszámolója szerint.

Az autógyártás Csehország GDP-jének durván 10 százalékát adja és közvetlenül több mint 180 ezer embernek biztosít munkát.

A hazai autóipar melletti kiállás szavazatokat hozhat Babisnak a közelgő parlamenti választásokon.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×