eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 13-án. Ezen a napon 101 kórházi oltóponton megkezdődött azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Harmadik Pfizer-oltás? Meg is érkezett a válasz az USA-ból

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, az FDA és a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ, a CDC egyelőre másra koncentrál, ám korántsem söpörte le a napirendről a kérdést.

A cég koronavírus elleni vakcinájának harmadik adagja fokozhatja a védelmet a vírus delta variánsa ellen - jelentette be a Pfizer tudományos vezetője csütörtökön, hozzátéve, hogy tárgyalást kezdtek az Egyesült Államok gyógyszerészeti hatóságaival a szer vészhelyzeti alkalmazásáról.

Hangsúlyozta mindazonáltal, hogy az Izraelből és az Egyesült Királyságból érkező legújabb adatok azt mutatják, hogy a vakcina még csökkent antitestszám mellett is körülbelül 95 százalékos hatékonysággal előzi meg a fertőzés súlyosabb tüneteinek kialakulását.

Hozzátette egyúttal, hogy több ország - egyebek között európaiak is - már megkereste őket egy esetleges harmadik oltással kapcsolatban, amely szerinte különösen fontos az idősebb korosztály esetében.

Egyelőre az oltatlanokra koncentrálnak

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, az FDA és a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ, a CDC is egyetért abban, hogy a két adaggal oltottak emlékeztető oltásának egyelőre nincsen tudományos alapja, így nem tervezik azt.

A variánsok ellen is védelmet nyújtanak a jelenleg Amerikában adott oltások - a két mRNS-oltás, a Modernáé és a Pfizeré, valamint a Janssené -, épp ezért a 12 év fölötti amerikaiakat a vakcina felvételére biztatják, de nem tervezik, hogy a már oltottak újabb adagot kapjanak.

"Felkészültünk az emlékeztető dózisok beadására, ha és amikor a tudomány bizonyítja, hogy szükség van rájuk.

Az oltatlan emberek továbbra is veszélyben vannak.

Gyakorlatilag az összes kórházban kezelt és elhunyt koronavírusos oltatlan volt" - áll az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal és a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ közös közleményében, melyet az NBC idéz.

Az új koronavírus eddig négymillió halálos áldozatot követelt világszerte: az USA 600 ezer halottal a lista élén áll a számok (és nem a lakosságarányos fertőzöttség) terén.

A delta vírusvariáns terjedése nyomán a Pfizer csütörtökön azt hozta nyilvánosságra, hogy harmadik adag oltásra kér engedélyt az FDA-tól, amellyel nagyon nagy mértékben növelhető meg majd a védettség szintje.

Kutatási eredmények szerint ugyanakkor a delta variáns ellen két adag mRNS-oltás is jól véd.

Az amerikai hatóságok még vizsgálják az esetleges harmadik oltás eshetőségét.

Az FDA, a CDC és a National Institutes of Health tudományos alapokon nyugvó vizsgálatot folytat annak mérlegelésére, hogy szükség van-e emlékeztető oltásra, és ha igen, mikor.

"Ez a folyamat figyelembe veszi a laboratóriumi adatokat, a klinikai kísérletek adatait és a kohorszadatokat - amelyek magukban foglalhatják az egyes gyógyszergyártó cégek adatait is, de nem kizárólag ezekre az adatokra támaszkodik. Továbbra is felülvizsgálunk minden új adatot, amint azok rendelkezésre állnak, és folyamatosan tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot" - tájékoztattak.

Amerikában a lakosság 47 százaléka van teljesen beoltva. Már a delta a domináns variáns az USA-ban is, amely gyorsabban terjed, és a fiatalok esetében lehetséges, hogy súlyosabb megbetegedést okoz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×