INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

marine le pen

franciaország

nemzeti tömörülés

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés párt vezetője sajtóértekezletet tart a Párizs melletti Nanterre-ben a franciaországi regionális választások második fordulójának estéjén, 2021. június 27-én.

Marine Le Pent újraválasztották, de átadja a posztot

Infostart / MTI

Szeptembertől már a kampányra figyel.

Negyedszerre is újraválasztották Marine Le Pent a küldöttek a francia Nemzeti Tömörülés elnökének, de a posztot szeptemberben a pártvezető átmenetileg átadja alelnökének, miután megkezdi kampányát a jövő évi elnökválasztásra.

Az elnöki posztra Marine Le Pen volt az egyetlen jelölt, aki 2011 óta irányítja az apja, Jean-Marie Le Pen által alapított pártot, amelynek éves kongresszusa szombaton kezdődött a dél-franciaországi Perpignanban. Marine Le Pent a szavazatok 98,35 százalékával választották újra.

A párt alelnökei közül a küldöttek Jordan Bardellát választották meg a Nemzeti Tömörülés "elsőszámú alelnökének".

A Marine Le Pen felfedezettjének számító alig 25 éves alelnök fogja betölteni szeptembertől átmenetileg az elnöki posztot,

amíg a pártelnök a 2022. április 10-én és 24-én esedékes kétfordulós elnökválasztás jelöltjeként fog kampányolni.

A küldöttek szombaton fogadták el a párt alapszabályának módosítását, amelynek értelmében 12 hónapig lehetséges az átmeneti elnökség. A posztra pályázott Louis Aliot, a vendéglátó Perpignan polgármestere, Marine Le Pen volt élettársa is, valamint Steeve Briois, az északi Hénin-Beaumon polgármestere, de nem volt titok, hogy a pártelnök Bardellát szerette volna átmeneti pártelnökként látni.

A kongresszus vasárnap délután Marine Le Pen beszédével zárul, amelyben a pártnak az elnökválasztási kampányban várható legfontosabb témáiról fog beszélni, a bevándorlásról, valamint az Európai Unió (EU) tagországai 15 pártjának, köztük a Fidesznek az Európa jövőjéről kiadott közös nyilatkozatáról, amelyben kiállnak az EU eszméje mellett, de elutasítják az európai szuperállamot.

A pártelnök a beszéde előtt a francia sajtónak elmondta: "nagyon eltökélt és határozott" az elnökválasztásra, és

pártjának a múlt heti regionális választásokon elszenvedett kudarca nem bátortalanította el.

"Semmi kétségem afelől, hogy mi az, ami szükséges és teendő Franciaország számára" - fogalmazott a pártelnök.

A kongresszusnak egyébként az egyik legfőbb témája volt az aktivisták mozgósítása a választási kudarc után, egy részük ugyanis elkezdett kételkedni Marine Le Pen alkalmasságában az államfői jelöltségre.

A kitűzött céllal ellentétben a Nemzeti Tömörülés egyetlen régió vezetését sem tudta megszerezni, márpedig Marine Le Pen legalább három régió elnyerését tartotta előzetesen szükségesnek ahhoz, hogy megfelelő bázisa és helyi szinteken ugródeszkája legyen a pártnak az elnökválasztási küzdelemben. Az előző regionális választáshoz képest a Nemzeti Tömörülés 30 százalékot veszített a választóiból.

A párt vezetői szerint a rekordméretű távolmaradás a regionális választásokon nem kedvezett a Nemzeti Tömörülésnek, amelynek választói elsősorban a fiatalokból és a munkásrétegekből kerülnek ki. Múlt hétvégén pedig elsősorban a középosztályhoz tartozó idősebb szavazók járultak az urnákhoz.

A jobbközép Köztársaságiak múlt hétvégi győzelme után is azt jelzik a felmérések, hogy az elnökválasztás második fordulójába csak Emmanuel Macron államfőnek és Marine Le Pennek van esélye továbbjutnia, de ott - a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint - a 2017-es eredményhez hasonlóan Emmanuel Macron legyőzné a Nemzeti Tömörülés jelöltjét.

Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018