INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

németország

cdu

csu

zöldek

Armin Laschet, észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke sajtótájékoztatót tart pártja berlini székházában 2021. március 15-én, a tartományi törvényhozási (Landtag-) választások napját követően. A németországi Baden-Württemberg tartományban a Zöldek, Rajna-vidék-Pfalz tartományban a szociáldemokraták (SPD) kapták a legtöbb szavazatot.

Ellépett a CDU/CSU

Infostart / MTI

A Zöldek visszaesése tovább folytatódik.

Tovább növelte előnyét Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a Zöldekkel szemben a szeptemberi parlamenti választásokra (Bundestag-) készülő pártok támogatottságát mérő közvélemény-kutatásokban, egy ismertetett felmérés szerint a jobbközép pártszövetség már 10 százalékponttal áll a balközép irányultságú ökopárt előtt.

A Bild am Sonntag című lap megbízásából készített felmérés szerint

a CDU/CSU országos választói támogatottsága 28 százalékos, a Zöldek pedig 18 százalékon állnak.

A CDU/CSU támogatottsága nem változott az egy héttel korábbihoz képest, a Zöldek viszont tovább gyengültek, ezúttal egy százalékponttal. Az ökopárt áprilisban és május első felében még minden felmérésben vezetett. Visszaesése a kancellárjelölt Annalena Baerbock botlásaival együtt kezdődött.

A Zöldek társelnöki tisztségét betöltő Bundestag-képviselő az utóbbi napokban főleg azért szerepelt a hírekben, mert egy úgynevezett plágiumvadász kimutatta, hogy júniusban megjelent első kötetében - amelyben politikai nézeteit fejtette ki - forrásmegjelölés nélkül idézett nem általa írt szövegekből, például pártja választási programjából. Korábban a többi között azt derítették ki róla, hogy 2018 óta rendre elfelejtette bejelenteni a Bundestag igazgatóságánál a képviselői fizetése mellett szerzett jövedelmét, amelyre a társelnöki tisztséghez kapcsolódó pótlékok révén tett szert.

A CDU/CSU a Zöldek kancellárjelöltjét sújtó kisebb-nagyobb ügyek közben rendezte sorait, a testvérpártok félretették a vitákat és kidolgozták közös választási programjukat.

A Bild am Sonntag felmérését készítő INSA mellett az összes többi közvélemény-kutató társaság adatai is jelentős különbséget mutatnak a CDU/CSU és a Zöldek támogatottsága között. Az ARD országos köztelevízió Deutschlandtrend nevű kutatássorozatát készítő Infratest Dimap legutóbbi adatai szerint például a CDU/CSU 28 százalékon áll, a Zöldek pedig a szavazatok 20 százalékára számíthatnának, ha a következő vasárnap lenne a Bundestag-választás. A másik országos köztelevízió, a ZDF Politbarometer nevű felméréseit készítő Forschungsgruppe Wahlen (Választási Kutatócsoport) adatai szerint a CDU/CSU-ra a választók 29 százaléka, a Zöldekre 22 százalék szavazna.

Az összes többi párt támogatottsága jóval kisebb.

  • A 2013-óta a CDU/CSU-val kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a szavazatok 14-17 százalékára számíthat,
  • az ellenzéki oldalon pedig a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 10-12 százalékon,
  • a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 9-11 százalékon,
  • az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 7-8 százalékon áll.

Más párt nem lépné át az 5 százalékos bejutási küszöböt.

A Bundestag-választást szeptember 26-án tartják.

Nyitókép: MTI/AP pool/Michael Sohn
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018