eur:
393.81
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Armin Laschet, észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke sajtótájékoztatót tart pártja berlini székházában 2021. március 15-én, a tartományi törvényhozási (Landtag-) választások napját követően. A németországi Baden-Württemberg tartományban a Zöldek, Rajna-vidék-Pfalz tartományban a szociáldemokraták (SPD) kapták a legtöbb szavazatot.
Nyitókép: MTI/AP pool/Michael Sohn

Ellépett a CDU/CSU

A Zöldek visszaesése tovább folytatódik.

Tovább növelte előnyét Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a Zöldekkel szemben a szeptemberi parlamenti választásokra (Bundestag-) készülő pártok támogatottságát mérő közvélemény-kutatásokban, egy ismertetett felmérés szerint a jobbközép pártszövetség már 10 százalékponttal áll a balközép irányultságú ökopárt előtt.

A Bild am Sonntag című lap megbízásából készített felmérés szerint

a CDU/CSU országos választói támogatottsága 28 százalékos, a Zöldek pedig 18 százalékon állnak.

A CDU/CSU támogatottsága nem változott az egy héttel korábbihoz képest, a Zöldek viszont tovább gyengültek, ezúttal egy százalékponttal. Az ökopárt áprilisban és május első felében még minden felmérésben vezetett. Visszaesése a kancellárjelölt Annalena Baerbock botlásaival együtt kezdődött.

A Zöldek társelnöki tisztségét betöltő Bundestag-képviselő az utóbbi napokban főleg azért szerepelt a hírekben, mert egy úgynevezett plágiumvadász kimutatta, hogy júniusban megjelent első kötetében - amelyben politikai nézeteit fejtette ki - forrásmegjelölés nélkül idézett nem általa írt szövegekből, például pártja választási programjából. Korábban a többi között azt derítették ki róla, hogy 2018 óta rendre elfelejtette bejelenteni a Bundestag igazgatóságánál a képviselői fizetése mellett szerzett jövedelmét, amelyre a társelnöki tisztséghez kapcsolódó pótlékok révén tett szert.

A CDU/CSU a Zöldek kancellárjelöltjét sújtó kisebb-nagyobb ügyek közben rendezte sorait, a testvérpártok félretették a vitákat és kidolgozták közös választási programjukat.

A Bild am Sonntag felmérését készítő INSA mellett az összes többi közvélemény-kutató társaság adatai is jelentős különbséget mutatnak a CDU/CSU és a Zöldek támogatottsága között. Az ARD országos köztelevízió Deutschlandtrend nevű kutatássorozatát készítő Infratest Dimap legutóbbi adatai szerint például a CDU/CSU 28 százalékon áll, a Zöldek pedig a szavazatok 20 százalékára számíthatnának, ha a következő vasárnap lenne a Bundestag-választás. A másik országos köztelevízió, a ZDF Politbarometer nevű felméréseit készítő Forschungsgruppe Wahlen (Választási Kutatócsoport) adatai szerint a CDU/CSU-ra a választók 29 százaléka, a Zöldekre 22 százalék szavazna.

Az összes többi párt támogatottsága jóval kisebb.

  • A 2013-óta a CDU/CSU-val kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a szavazatok 14-17 százalékára számíthat,
  • az ellenzéki oldalon pedig a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 10-12 százalékon,
  • a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 9-11 százalékon,
  • az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 7-8 százalékon áll.

Más párt nem lépné át az 5 százalékos bejutási küszöböt.

A Bundestag-választást szeptember 26-án tartják.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×