eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Covid-19 megelőzésére szolgáló Szputnyik V vakcinát adja be egy páciensnek egy ápoló egy moszkvai kórházban 2020. december 5-én. Oroszországban orvosok és tanárok ezrei jelentkeztek a mai napon kezdődött tömeges beoltásra.
Nyitókép: MTI/AP/Pavel Golovkin

Koronavírus: kiderült, mivel oltatta be magát Vlagyimir Putyin

Sosem haltak meg annyian Oroszországban a koronavírus következtében, mint most.

Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 669-en haltak meg a Covid-19 következtében a szerdai hivatalos adatok szerint, ez a legmagasabb napi veszteségszám a járvány kezdete óta.

Kedden az orosz operatív törzs 652 halottról számolt be, ami szintén abszolút rekordnak számított.

Az igazolt új fertőzöttek száma szerdára 21 042-vel 5 514 599-re emelkedett. A napi növekmény országos szinten 0,38 százalék volt, az új esetek 14 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 378 992-re, a halálos áldozatoké 135 214-re, a felépülteké pedig 16 356-tal 5 000 393-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 149,6 millió, az elmúlt napon pedig 409 000 laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 799 860 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy élő tévéműsorban, ahol a lakosság által feltett kérdésekre válaszolt, kijelentette, hogy

továbbra is ellenzi a vakcináció kötelezővé tételét.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a helyzet további súlyosbodását megakadályozni csakis a védőoltás segítségével lehet.

Huszonhárom millióban nevezte meg a beoltott oroszok számát, és hozzátette, hogy

"hál' Istennek nálunk nincsenek olyan tragikus esetek a vakcináció után, mint az AstraZeneca vagy a Pfizer alkalmazása után".

Putyin először fedte fel, hogy őt is Szputnyik V-vel oltották be.

"A fegyveres erőket nálunk Szputnyik V-vel oltják, én pedig mégiscsak a főparancsnok vagyok" – hangoztatta.

Elmondta, hogy a beoltása idején ez az oltóanyag és az EpiVacCorona állt rendelkezésre. Szavai szerint a vakcina ügyében nem az orvosokra, hanem az ismerősök szavára hallgatott. A Szputnyik V-ben azt tartotta vonzónak, hogy hosszabb a hatása a másik vakcináénál.

Az elnök nem tudta megmondani, hogy milyen lesz a tanévkezdet Oroszországban. Úgy vélekedett, hogy az alsóbb osztályokban rendes tanítás lesz, a felsőbb osztályok esetében azonban a járványhelyzet alakulásának függvényében kell majd dönteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×