eur:
387.51
usd:
356.85
bux:
68169.75
2024. május 17. péntek Paszkál
Mihaela Anghel, a Matei Bals fővárosi járványkórház 26 éves ápolónője (b) megkapja az első koronavírus (COVID-19) elleni oltást Bukarestben 2020. december 27-én. Anghel 2020 februárjában részt vett az első igazolt romániai fertőzött kezelésében.  A BioNTech és Pfizer által kifejlesztett vakcinából két nappal korábban érkezett meg Romániába az első tízezres szállítmány.
Nyitókép: Megkapja az első koronavírus elleni oltást Bukarestben az az ápoló 2020. december 27-én, aki 2020 februárjában részt vett az első igazolt romániai fertőzött kezelésében. MTI/AP/Andreea Alexandru

Szabadnap jár az oltásért Romániában

A lelassult oltáskampánynak akarnak lendületet adni ezzel.

Szabadnap jár Romániában a munkavállalóknak, diákoknak, egyetemi hallgatóknak és hivatásos katonáknak, ha beoltatják magukat koronavírus ellen - az erről szóló törvényjavaslatot nagy többséggel szavazta meg a bukaresti képviselőház.

A szabadnapot az oltási igazolásra alapozva lehet igényelni, a vakcina valamennyi dózisának beadatásakor. A munkavállalók - az állami és versenyszférában egyaránt - egy-egy fizetett szabadnapra jogosultak a rendes éves pihenőszabadságon felül. A diákok, egyetemi hallgatók egy-egy napon felmentést kapnak az óralátogatás, a katonák pedig a szolgálatteljesítés alól. A kiskorú diák (vagy a 26 év alatti fogyatékkal élő fiatal) beoltásakor a szülők egyike vagy a gyám (gondozó) is fizetett szabadnapra jogosult.

A törvénnyel a Romániában lelassult oltáskampánynak akarnak lendületet adni. A 19,3 milliós országban eddig mindössze 4,7 millió ember - a beoltható lakosság alig több mint egynegyede - kapott legalább egy adag vakcinát, a beoltottak száma pedig most már átlagosan kevesebb mint tízezerrel emelkedik naponta.

Románia most már arra kényszerül, hogy eladományozza vagy értékesítse a raktáron maradó vakcinákat.

Florin Citu miniszterelnök hétfőn közölte: Dánia például egymillió dózist vásárol Romániától beszerzési áron a Pfizer oltóanyagából. A bukaresti kormány korábban Moldovának, Ukrajnának és Szerbiának is adományozott koronavírus elleni vakcinát, 35 ezer dózis AstraZeneca vakcinát pedig kénytelen megsemmisíteni, mert lejárt a szavatossági idejük.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ki ne emlékezne a 2021-es mémrészvény őrületre, amikor a Gamestop és az AMC vezetésével számos részvény produkált elképesztő emelkedést néhány nap alatt. Három évvel később ismét újjáéledt az őrület, miután a rali atyjaként emlegetett Keith Gill hosszas kihagyás után ismét aktív volt a közösségi médiában, ez pedig elindította a spekulációt a kisbefektetők részéréről. Az árfolyammozgások csak ezen a héten máris több milliárd dolláros veszteségeket okoztak a shortosoknak, az őrület azonban tartogat néhány kedvező lehetőséget azok számára is, akik nem kívánnak közvetlenül kitettséget szerezni ezekben a részvényekben, ezek közül a lehetőségek közül mutatunk most néhányat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×