eur:
393.81
usd:
365.11
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az asszisztens átadja az oltást végző orvosnak az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű koronavírus elleni vakcináját, mielőtt a második adaggal beoltanak egy nőt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton Nagykállóban 2021. június 3-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Szlovén miniszter: "nem az a kérdés, lesz-e negyedik hullám, hanem az, hogy mikor"

Két szomszédos ország sem tudja tartani az oltási ütemet.

Horvátország és Szlovénia is elmaradt a koronavírus elleni oltással, egyik sem tudja teljesíteni azt a célt, hogy június végéig beoltsa a felnőtt lakosság legalább felét. Bár mindkét országban javulnak a járványügyi adatok, nagyon lassan emelkedik a beoltottak száma.

"Nem az a kérdés, lesz-e negyedik hullám, hanem az, hogy mikor" - mondta Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter, utalva a gyorsabban terjedő delta variánsra, amely már megjelent Szlovéniában és Horvátországban is.

"Ha azt akarjuk, hogy ősszel nyitva legyenek az iskolák, fellendüljön a turizmus és a gazdaság, akkor oltakozni kell"

- fogalmazott Poklukar.

Az országban keddre 35 új fertőződést jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon egyetlen beteg sem halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4743 maradt. A koronavírusos betegek közül 71-en vannak kórházban, 19-en közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló Szlovéniában védőoltást eddig 809 033-an kaptak, közülük 649 643-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 47, illetve 37 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 70 új fertőzöttet azonosítottak, amivel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma meghaladta a 359 ezret. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeinek következtében újabb három beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8205-re emelkedett. Kórházban jelenleg 181 beteget ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 482 581-en kaptak védőoltást, közülük 1 062 459-en már a második adagot is. Ez a felnőtt lakosság 44, illetve 32 százaléka.

Andrej Plenkovic kormányfő arra az újságírói kérdésre válaszolva, tervezi-e a kormány, hogy megjutalmazza azokat, akik most felvennék az oltást, ezzel is gyorsítva az oltási kampányt, azt válaszolta: mi lesz akkor azzal a 44 százalékkal, aki már beoltatta magát?

Úgy vélte: abba a szakaszba értek, amelyben mindenki teljeskörűen tájékozott a járvány kulcsfontosságú kérdéseiben, és minden állampolgárnak minimális felelőssége lenne, hogy beoltassa magát.

A kormányfő azt is kifejtette, hogy nem kívánják megjutalmazni azokat, aki felveszik a védőoltást, és büntetni sem fogják az oltást ellenzőket.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×