eur:
392.71
usd:
366.09
bux:
66785.71
2024. április 25. csütörtök Márk
ODESA, UKRAINE - JUNE 18, 2021 - HMS Defender (D36) of the Royal Navy arrives at the port of Odesa, southern Ukraine. (Photo credit should read Yulii Zozulia/ Ukrinform/Barcroft Media via Getty Images)
Nyitókép: Barcroft Media/Getty Images

Súlyos konfliktus a Fekete-tengeren: figyelmeztető lövést adtak le egy brit rombolóra

Figyelmeztető lövéseket adott le egy orosz hadihajó a brit haditengerészet HMS Defender rombolójára. A britek cáfolják az értesülést, egyúttal közölték, új ukrán haditengerészeti támaszpont jön létre a FEkete-tengeren és egy az Azovin is. Ukrajna szerint Oroszország állandó veszélyt jelent a Fekete-tengeren.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a HMS Defender orosz felségvizekre hajózott a Krím-félsziget közelében, és ezért volt szükség a közbelépésre – írja a BBC.

Orosz közlés szerint a brit rombolóra a Fiolent-fok környékén figyelmeztető lövést adtak le egy orosz hadihajóról, és légibombákat is dobtak a hajó útjába egy Szu-24M repülőgépről. A beavatkozásra azért volt szükség, mert az oroszok szerint nem reagált semmit a brit hajó a kapcsolatteremtési szándékukra.

Az újabb hírek szerint két figyelmeztető lövés dördült, és a vadászgép négy bombát is ledobott a brit hajó elé, hogy letérítse útjáról.

Az incidens után a HMS Defender elhagyta az orosz vizeket. Az első adatok szerint a brit hadihajó körülbelül három kilométerre hajózott be orosz felségterületre.

A britek szerint rutinszerű áthaladás zajlott

A brit védelmi minisztérium közlése szerint viszont nem adtak le semmiféle figyelmeztető lövést a HMS Defenderre, és a hajó ukrán vizeken tartózkodik. "A királyi haditengerészet hajója az ukrán vizeken közlekedik a nemzetközi jog szabályainak megfelelően" – áll a közleményben. A britek szerint az oroszok tartottak lőgyakorlatot, és erről jelzést is adtak le, de a HMS Defenderre nem adtak le lövést, és azt sem igaz, hogy bombákat dobtak volna az útjába.

Szerdán Ben Wallace brit védelmi miniszter személyes nyilatkozatban is cáfolta az incidensről szóló beszámolókat. A tárca Twitter-oldalán ismertetett közleményében leszögezte: a Defender rutinjellegű áthaladást hajtott végre Odesszából Georgia felé a Fekete-tengeren. A miniszter szerint a brit hadihajó - ahogy ezen az útvonalon ez szokás - nemzetközileg elismert forgalomelkülönítő folyosón haladt, és ezt a tengeri folyosót brit idő szerint délelőtt háromnegyed tízkor biztonsággal el is hagyta.

Áthaladása idején a Defendert szintén rutinjellegű módon orosz hajók kísérték, és az orosz fél tudatta a brit hajóval, hogy tágabb környezetében kiképzési célú gyakorlat folyik - áll a brit védelmi miniszter szerdai nyilatkozatában.

A londoni védelmi tárca szerdai ismertetése szerint Odesszában a Defender fedélzetén írták alá brit és ukrán illetékesek azt a memorandumot, amely az ukrajnai haditengerészet képességnövelését célzó, tavaly októberben kötött kétoldalú egyezmény végrehajtásáról intézkedik. Egyebek mellett

  • rakétaeladásokról,
  • a majdani új és a már szolgálatba állított ukrajnai haditengerészeti járőrözési és légi eszközrendszerek integrálásáról, valamint
  • nyolc, rakétákkal felszerelt gyorshadihajó közös gyártásáról szól.
  • Szerepel benne továbbá egy új ukrán haditengerészeti támaszpont kiépítése a Fekete-tengeren - ez lesz az ukrán haditengerészet elsődleges flottatámaszpontja -, valamint
  • egy új támaszpont létesítése az Azovi-tengeren is.
  • A szerződés alapján a Babcock International nevű brit védelmi ipari vállalatcsoport részt vesz a korszerű ukrán fregattkapacitás létrehozását célzó programban is, emellett
  • a brit kormány elad Ukrajnának két felújított hajót, amelyek tengeri aknák felkutatására és megsemmisítésére alkalmasak.

Kijev szerint Oroszország állandó veszélyt jelent a Fekete-tengeren

Oroszország agresszív és provokatív politikája a Fekete- és az Azovi-tengeren, a Krím félsziget megszállása és militarizálása állandó veszélyt jelent Ukrajnára és szövetségeseire - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán a Twitteren. A kijevi diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy ezért minőségileg új együttműködésre van szükség a NATO és Ukrajna között a Fekete-tengeren.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×