eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
RUSSIA - JUNE 24, 2021: The HMS Defender destroyer violated the Russian border near Cape Fiolent in Crimea, on June 23, 2021. The vessel entered the Russian territorial waters and received a warning about the use of weapons. A Russian border guard ship fired warning shots and a Sukhoi Su-24M bomber dropped warning bombs in the path of the HMS Defender, after that the destroyer left the Russian territorial waters. The Russian Defence Ministry has qualified actions by the British warship as a violation of the UN Convention on the Law of the Sea. Video screen grab. Russian Federal Security Service/TASS  A STILL IMAGE TAKEN FROM VIDEO PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY  (Photo by Russian Federal Security Service\TASS via Getty Images)
Nyitókép: Russian Federal Security Service/TASS/Getty Images

A georgiai Batumi kikötőjébe hajózott be a vitát kirobbantó brit romboló

A nyugat-georgiai Adzsaria autonóm régióban lévő Batumi kikötőjébe hajózott be a Defender nevű brit romboló - tudatta pénteken egy közleményben a tbiliszi brit nagykövetség.

A nagykövetség Facebookon közzétett beszámolójában leszögezte: Nagy-Britannia folytatja az együttműködést partnereivel és szövetségeseivel a fekete-tengeri régióban a biztonság szavatolása érdekében. A képviselet nem tért ki arra, hogy a hajó meddig marad a georgiai kikötőben.

Az orosz védelmi minisztérium szerdán arról számolt be, hogy a Defender behatolt Oroszország területi vizeire a Krím félszigeti Fiolent-fok közelében, és csak azután változtatott irányt, hogy egy orosz őrnaszád két figyelmeztető lövést adott le, egy SZU-24M típusú vadászbombázó pedig négy bombát dobott le a haladási útvonalára. A védelmi tárca szerint a brit hajó legénysége tettével súlyosan megsértette az ENSZ tengerjogi egyezményét.

A brit fél szerint a romboló csupán "békésen áthajózott Ukrajna területi vizein". London szerint az orosz fél nem nyitott tüzet a hajó irányába, hanem lőgyakorlatot tartott.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csütörtökön videofelvételt tett közzé, amelyen az látható, amint figyelmeztető lövéseket adnak le a brit romboló irányába a Fekete-tengeren. A felvétel tanúsága szerint az FSZB határőrszolgálata több alkalommal is figyelmeztette a Defender legénységét, hogy tüzet nyitnak, ha a romboló behatol orosz felségvizekre, ezután pedig figyelmeztető lövést adott le a hajó irányába.

Az 24.hu a BBC-nek a hajófedélzeten lévő tudósítójára hivatkozva azt írta, a Defendert mintegy 20 orosz harci repülő és hajók is kísérték. A hajó legénysége fel volt készülve az összecsapásra, a hajó fegyverei mind töltve és élesítve voltak, miközben rádión folyamatosan érkeznek az orosz fenyegetések, hogy változtassanak irányt, különben az oroszok tüzelnek.

Az HMS Defender az ukrajnai Odessza kikötőjéből futott ki Grúzia felé. A legrövidebb út a Krím partjainál vezet, ami a britek szerint ukrán felségvíz, ráadásul ez egy nemzetközileg elismert hajózási útvonal. Épp ezt akarja demonstrálni a hajó, ami az oroszok szerint megsérti az ENSZ tengerjogi konvencióját.

A BBC szerint nem egyedülálló a történet, a világ túlsó felén az amerikai USS John S McCain a Japán-tengeren hajózott be 2 kilométer mélyen az orosz területi vizekre. Az oroszok ott is fenyegetőztek, majd állításuk szerint nemzetközi vizekre kísérték a McCaint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×