eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A "teheráni mészáros" lesz Irán új elnöke

A konzervatív volt teheráni főügyész, Ebrahim Raiszi fölényesen győzött.

Ebrahim Raiszi konzervatív elnökjelölt nyerte az iráni elnökválasztást a szavazatok 61,95 százalékával a végleges eredmények szerint - jelentette be Abdolfazl Rahmani Fazli iráni belügyminiszter szombaton. Izrael szerint a politikus megválasztása nyugtalansággal kell, hogy eltöltse a nemzetközi közösséget.

A pénteki elnökválasztáson 48,8 százalék volt a részvételi arány. Az iszlám köztársaság 1979-es születése óta nem volt ilyen alacsony az urnákhoz járuló szavazók száma.

Raiszi, aki korábban Teherán főügyésze volt, 17,9 millió szavazatot kapott a 28,9 millióból. Beiktatása augusztusban esedékes.

A politikus megköszönte a szavazatokat, és jelezte: reméli, hogy meg tud majd felelni az emberek bizalmának.

A második helyen a Forradalmi Gárda egykori parancsnoka, Mohszen Rezaei végzett 3,4 millió vokssal, harmadikként pedig a jegybank volt elnöke Abdolnasszer Hemmati futott be 2,4 millió szavazattal.

Az iráni elnökválasztáson eredetileg több mint hatszázan akartak indulni, de a jelölteket megrostáló, az állam iszlám jellegének megőrzéséért felelős, 12 tagú Őrök Tanácsa csak hét jelöltet fogadott el. Raiszi biztos befutónak számított, és Ali Hamenei legfelsőbb iráni vezető támogatását is bírta.

Az Őrök Tanácsának döntésével elégedetlen választók közül többen bojkottálták a voksolást, és a korábbi választásokhoz képest sokan, 3,7 millióan - szándékosan vagy véletlenül - érvénytelenül szavaztak.

Az iráni állami televízió a koronavírus-járványt és az amerikai szankciókat okolta azért, hogy a választópolgárok többsége otthon maradt.

A mérsékelt elnökjelöltként induló Hemmati gratulált Raiszi győzelméhez.

"Remélem, hogy kormánya - Ali Hamenei ajatollah vezetése alatt - virágzást és elégedettséget hoz országunk számára" - áll Hemmati levelében, amelyet a közösségi médiában is közzétett.

Haszan Róháni leköszönő elnök szombaton találkozott Raiszival, és szintén gratulált neki.

Külföldről többek között Vlagyimir Putyin orosz elnök is üdvözölte a keményvonalasok jelöltjének győzelmét. A Kreml szombati közleményében rámutatott: Moszkva és Teherán viszonya hagyományosan barátinak mondható.

"Számítok rá, hogy tevékenysége ebben a magas tisztségben a különböző területeken megnyilvánuló, építő kétoldalú együttműködés továbbfejlesztését, valamint a partnerséget fogja szolgálni a nemzetközi ügyekben" - írta a Kreml.

Bassár el-Aszad szíriai elnök, Barham Száleh iraki államfő, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Sejk Mohammed bin Rasíd al-Maktúm, Dubaj uralkodója is az elsők között üdvözölte Raiszi győzelmét.

Lior Hajat, az izraeli külügyminisztérium egyik szóvivője aláhúzta: a keményvonalas politikus támogatja Irán katonai célú nukleáris programját, így megválasztása egyértelműen Irán rosszindulatú szándékairól tanúskodik.

Hozzátette: Raiszi, akit több mint 30 ezer ember kivégzésében játszott szerepéért a teheráni mészárosként emlegetnek, az eddigi legszélsőségesebb elnök az iszlám köztársaságban.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×