INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

ensz

menekült

migráció

Akcakale, 2015. június 15.Szíriai menekültek lépik át a határt a délkelet-törökországi Akcakalében 2015. június 15-én. A határ túloldaláról az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei elől menekülnek az emberek. (MTI/EPA)

A járvány alatt is tovább nőtt a menekültek száma

Infostart / MTI

2020 volt a kilencedik egymást követő év, amelyben megszakítás nélkül dinamikusan tovább nőtt a az otthonukból erőszakkal elűzöttek száma.

A fegyveres konfliktus, üldöztetés, emberi jogi visszaélések vagy a klímaváltozás miatt otthonukat elhagyni kényszerülők száma az utóbbi évtizedben megkétszereződött a világban, tavaly év végére elérte a 82,4 milliót - állapítja meg az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Globális Trendek című éves jelentésében.

"A koronavírus-járvány évében, egy olyan évben, amelyben a legtöbb ember gyakorlatilag nem hagyhatta el a lakhelyét, újabb hárommillió embert kényszerítettek arra, hogy elmeneküljön onnan, ahol lakik" - közölte Filippo Grandi, a UNHCR főbiztosa.

A jelentés szerint az új menekültek csaknem 70 százaléka mindössze öt országból vagy ezen országokon belül menekült el:

Szíria, Venezuela, Afganisztán, Dél-Szudán és Mianmar.

"A trendek sajnos tavaly is folytatódtak. Ezért ha naprakészre - az idei első félév végéig - akartuk volna csinálni a jelentést, akkor valószínűleg időarányosan meg kellett volna növelnünk a menekültek számát." Az új menekülők 42 százaléka gyerek, és részben új konfliktusgócokból űzettek el: Mozambik északi részéből, a Száhel-övezet nyugati részéből, az etiópiai Tigré tartományból, amellett, hogy a régi konfliktusövezetekben - például Afganisztánban, Szomáliában - fellángoló erőszak is kényszerített újabb embereket menekülésre. Az ENSZ-nek külön kell készülnie arra, hogy az amerikai vezetésű nemzetközi haderő szeptemberi kivonulása után újabb tömegek hagyják el Afganisztánt - tette hozzá Grandi.

Miután meglátása szerint az emberek menekülését "részben a populizmus és a nacionalizmus globális terjedése" idézi elő, a főbiztos felszólította a világ vezetőit, hogy hagyják abba az egyes embercsoportok démonizálását. "Elképesztő és erkölcsileg megvetendő, hogy a menekülőket falak emelésével vagy tengerbe veszejtésükkel akarják megállítani. (...) Bármilyen okból menekülnek, ugyanolyan emberek, mint bárki más" - mondta.

Grandi üdvözölte, hogy Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett a hatékony és humánus amerikai menekültügyi rendszer helyreállítására, de hozzátette: nagyon fontos ennek az ígéretnek a betartása. Újságírói kérdésre válaszolva a főbiztos azt mondta: reméli, nem tükrözi az amerikai kormány menekültpolitikáját Kamala Harris alelnök azon megjegyzése közelmúltbeli közép-amerikai körútján, amellyel le akarta beszélni az Egyesült Államokba bevándorolni akarókat tervükről.

A UNHCR jelentése szerint tavaly a világon mindössze 34 400 menekültnek adtak letelepedési engedélyt (az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában), ami harmada az egy évvel korábbinak.

Nyitókép: MTI/EPA
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018