eur:
394.42
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Joe Biden amerikai elnök (b2), felesége, Jill Biden (b), Boris Johnson brit miniszterelnök (j2) és neje, Carrie Johnson társaságában az angliai Cornwall grófságban fekvő Carbis Bayben 2021. június 10-én. Biden a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 csúcstalálkozójára érkezett Nagy-Britanniába.
Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg/Pool/Hollie Adams

„Cseppek az Óceánban” a nyugati vakcinafelajánlások a segélyszervezetek szerint

Hamar híre ment a nemzetközi sajtóban, hogy 1 milliárd adagos vakcinafelajánlásra készülnek a G7 országai, köztük Nagy-Britannia 100 millió adagot kínál fel a világ elmaradott országainak. Utóbb derült ki, hogy ami a brit tételt illeti, ennek nagyját csak jövőre adnák át, miközben az ENSZ szerint már idén őszig ennek több tízszeresére volna szükség.

Az amerikai Politico londoni szolgálata idézte Peter Hotezt, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) oltásügyi szakértőjét, aki szerint legalább 11 milliárd adag Covid-elleni szérumot kellene a világszerte beadni ahhoz, hogy globális méretekben 70 százalékos legyen a Föld népességének sz oltottsága.

Ebből csupán Afrikában 1,1 milliárd, Dél-Amerikában 650 millió, a kisebb dél-kelet ázsiai országokban mintegy félmilliárd ember beoltását kellene megoldani, ami

összességében 5 milliárd adag vakcina közeli átadását feltételezné ezekben a térségekben.

A BBC mindezek fényében idézte az Oxfam America reagálást az eddigi nyugati felajánlásokra, amiket úgy jellemzett, mint „cseppek az Óceánban”.

A beígért brit mennyiség kapcsán egyúttal elmondták, hogy a 100 millió adagot a Johnson-kormány „2022 végéig” tervezne be, amiből csak 5 milliót adnának át idén szeptemberben, és további húszat 2021 végéig. A többit valamikor jövőre.

A londoni Politico szerint brit segélyszervezetek sokasága szorgalmazza minderre válaszul a vakcinafelajánlások drasztikus növelését, és idézte ennek kapcsán a londoni „Mentsétek Meg a Gyermekeket” nevű segélyszervezet igazgatóját, Kirsty McNeillt, aki szerint a G7 találkozónak minimum három dologban kellene megegyezniük:

idén szeptemberig átengedni 1 milliárd adagot

a szegényebb országoknak, felszabadítani a vakcinagyártás szabadalmát és készítései know-how-ját, és beszállni a mindezek finanszírozásához szükséges 66 milliárd dolláros költségszámlába.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×