INFORÁDIÓ
2021. június 12. szombat
Villő

oltóanyag

g7

nagy-britannia

boris johnson

felajánlás

Joe Biden amerikai elnök (b2), felesége, Jill Biden (b), Boris Johnson brit miniszterelnök (j2) és neje, Carrie Johnson társaságában az angliai Cornwall grófságban fekvő Carbis Bayben 2021. június 10-én. Biden a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 csúcstalálkozójára érkezett Nagy-Britanniába.

„Cseppek az Óceánban” a nyugati vakcinafelajánlások a segélyszervezetek szerint

Infostart

Hamar híre ment a nemzetközi sajtóban, hogy 1 milliárd adagos vakcinafelajánlásra készülnek a G7 országai, köztük Nagy-Britannia 100 millió adagot kínál fel a világ elmaradott országainak. Utóbb derült ki, hogy ami a brit tételt illeti, ennek nagyját csak jövőre adnák át, miközben az ENSZ szerint már idén őszig ennek több tízszeresére volna szükség.

Az amerikai Politico londoni szolgálata idézte Peter Hotezt, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) oltásügyi szakértőjét, aki szerint legalább 11 milliárd adag Covid-elleni szérumot kellene a világszerte beadni ahhoz, hogy globális méretekben 70 százalékos legyen a Föld népességének sz oltottsága.

Ebből csupán Afrikában 1,1 milliárd, Dél-Amerikában 650 millió, a kisebb dél-kelet ázsiai országokban mintegy félmilliárd ember beoltását kellene megoldani, ami

összességében 5 milliárd adag vakcina közeli átadását feltételezné ezekben a térségekben.

A BBC mindezek fényében idézte az Oxfam America reagálást az eddigi nyugati felajánlásokra, amiket úgy jellemzett, mint „cseppek az Óceánban”.

A beígért brit mennyiség kapcsán egyúttal elmondták, hogy a 100 millió adagot a Johnson-kormány „2022 végéig” tervezne be, amiből csak 5 milliót adnának át idén szeptemberben, és további húszat 2021 végéig. A többit valamikor jövőre.

A londoni Politico szerint brit segélyszervezetek sokasága szorgalmazza minderre válaszul a vakcinafelajánlások drasztikus növelését, és idézte ennek kapcsán a londoni „Mentsétek Meg a Gyermekeket” nevű segélyszervezet igazgatóját, Kirsty McNeillt, aki szerint a G7 találkozónak minimum három dologban kellene megegyezniük:

idén szeptemberig átengedni 1 milliárd adagot

a szegényebb országoknak, felszabadítani a vakcinagyártás szabadalmát és készítései know-how-ját, és beszállni a mindezek finanszírozásához szükséges 66 milliárd dolláros költségszámlába.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg/Pool/Hollie Adams
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018