eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin
Választási biztos ellenőrzi Bassár el-Aszad szíriai elnök (k) és felesége, Aszma el-Aszad (j) személyazonosságát, mielőtt leadják voksukat egy szavazóhelyiségben a szíriai főváros, Damaszkusz közelében fekvő Dumában 2021. május 26-án, az elnökválasztás napján. A hivatalban lévő, és negyedik megbízatására készülő elnök kihívója Abdullah Szalúm Abdullah és Mahmúd Ahmed Marei.
Nyitókép: MTI/AP/Haszan Ammar

Óriási többséggel Aszad nyerte meg a szíriai elnökválasztást

Óriási többséggel Bassár el-Aszad hivatalban lévő elnök nyerte meg a szíriai elnökválasztást tisztségviselők csütörtök esti bejelentése szerint és a vártnak megfelelően, így negyedik hétéves mandátumát kezdheti meg.

Aszad a voksok 95,1 százalékát szerezte meg, a részvételi arány 78,6 százalékos volt - közölte Hamúd Szabbag parlamenti elnök damaszkuszi sajtóértekezletén. Hozzátette, hogy külföldön élő szíriaiak is szavaztak.

A szíriai állami tévé tudósításai szerint az ország különböző városaiban sokan ünnepelték Aszad győzelmét.

A választást csalásnak minősítette mind a szíriai ellenzék, mind több külföldi ország: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Törökország, valamint az Európai Unió.

A választást szerdán Szírián belül csak a kormányerők ellenőrizte területeken tartották meg. A polgárháború tíz évvel ezelőtti kirobbanása óta az arab országban ez volt a második elnökválasztás, amelyet az ellenzék és a szíriai kurdok is elutasítottak.

Aszad családja és a kormányon lévő Baasz párt öt évtizede irányítja Szíriát, ahol 2011-ben polgárháború tört ki. A konfliktusba - amely egybehangzó források szerint már több mint 380 ezer halálos áldozattal járt - terrorszervezetek és külföldi hatalmak is beavatkoztak, de az Oroszország és Irán által támogatott Aszad-kormány mostanra az ország nagy része felett visszaszerezte az irányítást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×