eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Sűrű füst gomolyog Gáza városa fölött egy izraeli légicsapás után 2021. május 12-én.A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet és Izrael között május 10-én este kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással a palesztinok és izraeli biztonsági erők az iszlám - Mekka és Medina után - harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél.
Nyitókép: MTI/AP/Adel Hana

Napokon belül vége a gázai harcnak?

Erre tett utalást a Hamász egyik vezető tisztségviselője.

Egy-két napon belül lehetséges a tűzszünet az izraeli-palesztin konfliktusban - jelentette ki szerdán a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász mozgalom egyik vezető tisztségviselője.

"Úgy vélem a fegyvernyugvás elérését célzó erőfeszítések sikerrel fognak járni" - mondta Músza Abu Marzuk a libanoni al-Majádín televíziós csatornának nyilatkozva. "Arra számítok, hogy a tűzszünetet egy-két napon belül megköthetik, mégpedig közös megállapodással" - emelte ki a Hamász-illetékes.

A zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokra rálátással bíró egyik egyiptomi biztonsági forrás szerint a felek közvetítők közbenjárásával lényegében megállapodtak a tűzszünetben, amelynek már csak a részleteit kell kidolgozni.

Joe Biden amerikai elnök szerdán a feszültség számottevő és azonnali csökkentését követelte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében, annak érdekében, hogy megteremtsék a tűzszünet feltételeit.

Franciaország kedden Egyiptommal és Jordániával közösen az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatát szorgalmazta az erőszak megfékezésére. A határozattervezet a harccselekmények haladéktalan leállítását, illetve humanitárius hozzáférést követel a Gázai övezethez - közölték a világszervezet diplomatái szerdán. Mint mondták, a dokumentumot akár már a héten beterjeszthetik szavazásra.

Franciaország a határozattervezetben felszólítja a nemzetközi közösséget a Gázai övezetben élő palesztinok megsegítésére irányuló humanitárius erőfeszítések fokozására, különös tekintettel az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) pénzügyi támogatása révén. Egyben javasolja az ENSZ BT-nek, hogy fokozza a diplomáciai erőfeszítéseket a konfliktus kétállami megoldás keretében történő rendezésére. A dokumentum a konfliktus egyik szereplőjét sem hibáztatja a helyzet elmérgesedése miatt.

Az ENSZ közgyűlése csütörtökön fogja napirendre tűzni a május 10. óta zajló rakétaháború ügyét.

Időközben a harcok Izrael és a radikális palesztinok között változatlan hevességgel folynak tovább.

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és Izrael között. A gázai egészségügyi hatóságok szerint eddig 228 palesztin vesztette életét, köztük több mint hatvan gyerek. Izraeli oldalon tizenkét ember halt meg.

A konfliktus fellángolása miatt többször összehívták az ENSZ BT-t is, de az eddigi ülések rendre eredménytelenül értek véget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×