eur:
394.58
usd:
365.04
bux:
65436.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A moszkvai Babuskinszkij kerületi bíróság sajtószolgálata által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető (b) egy üvegezett fülkében áll perének tárgyalásán 2021. február 5-én. Navalnijt ezúttal egy világháborús veterán becsületét sértő rágalmazás címén állítják bíróság elé. Az ellenzéki politkust Németországból való januári hazatérése után azonnal letartóztatták, majd a felfüggesztett börtönbüntetése feltételeinek megsértése címén február 2-án letöltendő szabadságvesztésre ítélték.
Nyitókép: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

Újabb eljárás indult Alekszej Navalnij ellen

Ráadásul helybenhagyták a világháború veterán megrágalmazásáért rá kirótt pénzbüntetést.

Az állampolgári jogokat sértő nonprofit szervezet létrehozása címén büntetőeljárást indított Alekszej Navalnij ellen az orosz Nyomozó Bizottság (SZK), a fellebbviteli bíróság pedig helybenhagyta az ellenzéki politikus ellen egy világháborús veterán megrágalmazása címén korábban kiszabott pénzbírságot.

Az SZK Navalnij mellett Ivan Zsdanov, Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) igazgatója és Leonyid Volkov, az úgynevezett regionális Navalnij-törzsek hálózatának koordinátora ellen is eljárást indított.

A gyanú szerint az állampolgárok személyiségét és jogait sértő nonprofit szervezetet hoztak létre.

Az eljárás már februárban megindult, de ez csak csütörtökön derült ki azon a moszkvai előzetes bírósági tárgyaláson, amelynek tárgya a fővárosi ügyészségnek az FBK-t és utódszervezetét, valamint a Navalnij-törzseket szélsőséges szervezetté minősítését szorgalmazó keresete. Ha Navalnijt és társait a jogsértő nonprofit szervezet alapítása címén elítélik, 300 ezer rubelig terjedő bírságot (a rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér) és 4 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki rájuk.

Volkov egyébként a YouTube-on bejelentette, hogy hivatalosan feloszlatja a Navalnij-törzsek regionális hálózatát, és annak helyi csoportjai önálló szervezetté alakulnak át.

"Ez a csapás halálosnak bizonyult" – mondta Volkov a fővárosi ügyészség hétfői határozatáról, amely felfüggesztette a törzsek tevékenységét.

"A hálózat fenntartása jelenlegi formájában lehetetlen. Ez a szélsőségességről rendelkező törvénycikk alkalmazását vonná maga után, akárcsak büntetőítéleteket a törzsek dolgozóinak és azoknak, akik együttműködnek velük" – tette hozzá.

Az aktivista szerint az átnevezés sem segítene, mert az SZK szakértői fogják eldönteni, hogy új szervezet jött-e létre vagy sem. Emlékeztetett arra, hogy a törzsek hálózata négyéves szervezőmunkával épült ki, eredendően Navalnij 2018-ra tervezett elnökválasztási kampányához (az orosz Központi Választási Bizottság felfüggesztett bírósági ítéleteire hivatkozva elutasította akkor az ellenzéki politikus jelöltként való bejegyzését).

Egy moszkvai fellebbviteli bíróság csütörtökön helybenhagyta azt a 850 ezer rubeles bírságot, amelyet Ignat Artyomenko háborús veterán rágalmazása címén első fokon szabtak ki Navalnijra. A tárgyaláson az ellenzéki az utolsó szó jogán, videokapcsolaton, a Putyin-rendszert bíráló beszédet mondott, amelyben kudarcosnak bélyegezte az orosz elnök két évtizedes kormányzását.

"Az önök meztelen, tolvaj királya tovább akar uralkodni, a végsőkig"

– mondta.

Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti. A rá korábban az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény címén felfüggesztett szabadságvesztést azért kell leülnie, mert az orosz börtönfelügyelet (FSZIN) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit.

A hátfájásra és végtagzsibbadásra panaszkodó Navalnij a börtönben több mint három hétig éhségsztrájkot folytatott, mert kifogásolta, hogy nem engedtek be hozzá olyan orvosokat, akikben ő is megbízik. Tiltakozásának akkor vetett véget, amikor egy vlagyimiri polgári kórházban szakorvosok végül kivizsgálták.

A politikus szimpatizánsai január 23-án és 31-én valamint február 2-án és április 21-én tartottak tiltakozást Oroszország számos városában. Az OVD-Info civil szervezet szerint ezeknek mintegy 13 ezer részvevőjét vették őrizetbe a hatóságok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. A 155,54 milliárd forint keretösszegű program az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, az MBH Bank és a Gránit Bank megkülönböztetett fiókjaiban lesz elérhető.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×