eur:
394.83
usd:
363.94
bux:
65588.02
2024. március 19. kedd Bánk, József
A királyi hadsereg egyik egységének tagjai menetelnek Fülöp edinburghi hercegnek, II. Erzsébet brit királynő férjének temetési szertartásán a windsori kastélyban 2021. április 17-én. A  99 éves korában április 9-én elhunyt Fülöp hercegtől a windsori kastély Szent György-kápolnájában vesznek végső búcsút, majd kívánságának megfelelően a kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezik végső nyugalomra.
Nyitókép: Hannay McKay

Eltemették Fülöp herceget

Harry és Vilmos a szertartás végén hosszan beszélgetett egymással.

Az edinburghi herceg búcsúztatási ceremóniájának Forth Bridge kódnév alatt előre kidolgozott részletes tervezete eredetileg 800 meghívott vendéggel számolt, de a szertartáson a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásoknak megfelelően csak harmincan voltak jelen, valamennyien a királyi család tagjai.

Nem ülhettek egymás mellett, helyeket kellett kihagyni a gyászolók között. Az oltárhoz legközelebb II. Erzsébet ült.

Windsor, 2021. április 17.
II. Erzsébet brit királynő férje, Fülöp edinburghi herceg temetési szertartásán a windsori kastély Szent György-kápolnájában 2021. április 17-én. A  99 éves korában április 9-én elhunyt Fülöp herceget kívánságának megfelelően a kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezik végső nyugalomra.
MTI/AP/Pool/Jonathan Brady
II. Erzsébet brit királynő férje, Fülöp edinburghi herceg temetési szertartásán a windsori kastély Szent György-kápolnájában 2021. április 17-én. A 99 éves korában április 9-én elhunyt Fülöp herceget kívánságának megfelelően a kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezik végső nyugalomra. MTI/AP/Pool/Jonathan Brady

Vilmos és Harry herceg a kápolnában egymással szemben ültek, és a gyászmenetben sem egymás mellett vonultak, ám együtt távoztak.

Fülöp herceg koporsóját egy átalakított régi zöld Land Rover szállította a kastélytól nem messze lévő Szent György-kápolnához. Ennek az átalakított járműnek a tervezésében az edinburghi herceg személyesen is részt vett, és már évekkel ezelőtt kifejezte azt a kívánságát, hogy ezen az autón szeretné megtenni utolsó útját.

Windsor, 2021. április 17.
II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg négy gyermeke, Károly trónörökös (középpen,b), Anna hercegnő (középen,j), András yorki herceg (b2) és Eduárd, Wessex grófja (j2) apjuk koporsója mögött a windsori kastély Szent György-kápolnájában tartott temetési szertartáson 2021. április 17-én. A 99 éves korában április 9-én elhunyt Fülöp herceget kívánságának megfelelően a kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezik végső nyugalomra.
MTI/AP/Pool/Dominic Lipinski
. II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg négy gyermeke, Károly trónörökös (középpen,b), Anna hercegnő (középen,j), András yorki herceg (b2) és Eduárd, Wessex grófja (j2) apjuk koporsója mögött a windsori kastély Szent György-kápolnájában tartott temetési szertartáson 2021. április 17-én. MTI/AP/Pool/Dominic Lipinski

Koporsóját a szombati búcsúszertartáson saját hercegi lobogója fedte, és a koporsóra helyezték haditengerészeti tiszti sapkáját és kardját.

A szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága vezette.

Fülöpöt - ugyancsak saját kívánságnak megfelelően - a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezik végső nyugalomra.

A gyászszertartás után egyperces néma csenddel adózott az egész ország a herceg emléke előtt. Londonban és Edinburgh-ban ágyúlövések jelezték az egy perc kezdetét és végét.

Fülöp herceget április 9-én, életének századik évében érte a halál a brit királyi család windsori rezidenciáján. Június 10-én lett volna 100 éves.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×