INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

koronavírus

covid-19

kórház

india

Vizsgálati mintát vesznek koronavírus-tesztre egy nőtől az Újdelhi szomszédságában fekvő Noidában 2021. április 15-én. Indiában rekordszámú, 200 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, ezzel április eleje óta több mint a duplájára nőtt az igazolt fertőzések napi növekménye.

"A föld alól is" gyógyszert, kórházi ágyat akarnak az indiai covidosok

Infostart

Sokan a feketepiachoz fordulnak, annyira reménytelennek érzik, hogy más úton hozzájuthatnának a megfelelő szerekhez, miközben már olyan kórház is van, amelyben kettesével fekszenek a betegek az ágyakon.

Oxigénpalack, életmentő gyógyszer vagy kórházi férőhely: a közös ezekben az, hogy a szeretteiket féltő, kétségbeesett indiaiak a közösségi médiában vagy akár a feketepiacon igyekeznek hozzájutni. A krematóriumokban várólisták vannak, ha valakinek sikerül időpontot foglalnia egy PCR-tesztre, órákat kell várakoznia, míg leveszik tőle a mintát, eredményre pedig 48-72 órán belül számíthat – írja a BBC.

A tokilizumab és a remdesivir iránti kereslet drámai mértékben ugrott meg az utóbbi napokban a közösségi médiában is – egyik szer hatásával kapcsolatosan sincsen még erős bizonyíték a tudóstársadalom kezében, de Indiában mind a kettő engedélyezett már vészhelyzeti felhasználásra. Remdesivirt felírnak az orvosok, viszont hozzájutni alig lehet annak dacára is, hogy az országban gyártott szer kivitelét megtiltották. Az egyik gyártócég, a Hetero Pharma úgy nyilatkozott, igyekeznek fejleszteni kapacitásukon az igény kiszolgálásának érdekében,

a feketepiacon eközben az eredeti ár ötszöröséért lehet ahhoz hozzájutni.

A feketepiacon 24 ezer rúpiába (mintegy 93 ezer forintba) kerül egy 100 milliliteres ampulla: ebből legalább hat szükséges egy beteg kezelésére, de orvosok szerint van, hogy nyolc is. Ez hatalmas megterhelés egy középosztálybeli család számára.

Oxigén sincs

Az eredetileg köszvénygyógyszerként használt tokilizumab életmentő hatását már egyes kísérletek igazolták, de ehhez sem lehet hozzájutni most Indiában, miközben az oxigénhiány is egyre akutabb: Mahárástra tartományban, amelyet a leginkább érint a járvány, katonai repülőgéppel kértek belőle utánpótlást, mert csak ez volt elég gyors ahhoz, amennyire szükség volt már az oxigénre. A kisebb városokban pedig még rosszabb a helyzet:

aki nem talál üres kórházi ágyat, annak azt javasolják, otthonra szerezzen oxigénpalackot,

ami jó esetben többórányi autózással elérhető, rosszabb esetben nincsen.

Ha mindez nem lenne elég, a CT-k és röntgenek elkészítését megtagadják egyes magánlaborok a kisebb településeken, holott ezekkel lehetne nyomon követni a betegség előrehaladását. Sokszor az orvosok csak vérvizsgálatokra hagyatkozhatnak, ami koronavírus esetében igencsak kevés.

Ketten egy ágyban

A Lok Nayak Jai Prakash Narayan Kórházban, ahol kizárólag koronavírusos betegeket látnak el, eredetileg 54 intenzív ágy volt, melyből mára 300 lett – írja a Reuters. 1500 beteget kezelnek, de annyira túlterheltek, hogy egymás számára teljesen

idegen emberek egymás mellett fekszenek

az ágyakon megosztozva. miközben özönlenek az új páciensek, újszülöttől idősekig. Az elhunytak testei sokszor az osztály előtt fekszenek, arra várva, hogy a halottasházba szállítsák őket. Suresh Kumar, a kórház igazgatója szerint a variánsok a felelősek az esetszámok drámai ugrásáért, illetve az emberek magatartása. "Nem tartják be az előírásokat, felelőtlenek" – mondta.

Mindeközben a hinduk egyik legnagyobb vallási ünnepe zajlik jelenleg is az országban, melynek keretében tömegek merítkeznek meg a Gangesz folyóban. Haridwar városában, amely a folyó mellett fekszik, két nap alatt 1000 ember tesztelt pozitívat: a Kumbh Mela nevet viselő ünnep szuperterjesztő eseményként fogja tovább mélyíteni India gondjait.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Altaf Kadri
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018