eur:
395.58
usd:
366.99
bux:
65324.57
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond Brüsszelben 2020. október 14-én. A Bizottság elnöke az új Európai Bauhaus nevű programról beszélt, melynek célja az épületek felújítása, ugyanakkor az energiaköltségek és a kibocsátás csökkentése.
Nyitókép: MTI/Reuters/AP/Yves Herman

Ha a tervek valóra válnak, június végére lehet 70 százalékos az uniós átoltottság

Április eleje és június vége között 360 millió vakcinára van szerződés, benne az egydózisú Janssen-oltással – mondta Gyévai Zoltán, az EU-Monitor főszerkesztője az InfoRádóban.

Gyévai Zoltán, az EU-Monitor főszerkesztője szerint az AstraZeneca szállításainak jelentős elmaradása miatt nem teljesültek az Európai Bizottság elvárásai az első negyedévben, de a koronavírus elleni oltóanyagok szállításai most felgyorsulhatnak.

Az egyik gyártó, a Pfizer–BioNTech 10 millióval több adagot ígért már rövidtávon, ezt most fogja szállítani, és a vita arról folyt az Európai Unió tagállamai között, hogy ezt a 10 millió plusz adagot hogyan osszák el egymás között.

"A Pfizer ráadásul sokkal nagyobb mennyiséget vállalt, a második negyedévben 200 milliót fog szállítani, a korábbi tervet a duplájára emelte, ami azt mutatja, hogy

a Pfizer és a BioNTech képes volt megoldani a gyártási problémát,

nem úgy, mint az AstraZeneca" – mondta Gyévai Zoltán.

Az uniós azonban más módszerekkel is próbálkozik, az egyik ilyen törekvés, hogy az exportkorlátozási mechanizmus bevezetése. Két hullámban az Európai Bizottság olyan eljárást alkalmaz, hogy azoknak a gyártóknak, amelyek az Európai Unió területén gyártanak és az európai uniós portfóliónak a részei (AstraZeneca, Pfizer, Moderna), minden unión kívülre szánt export előtt ezt be kell jelenteniük, és engedélyeztetni kell. Volt már rá példa, hogy az unió megtiltotta az AstraZeneca esetében 250 ezer dózis kiszállítását, hogy előbb teljesítse az Európai Unió felé fennálló szerződéses kötelezettségeit.

A bizottság elnöke, Ursula von der Leyen közölte, az a cél, hogy átoltsák az unió felnőtt lakosságának 70 százalékát, ehhez 260-270 millió embert kell vakcinához juttatni. Ha minden a terv szerint halad, akkor a második negyedévben 360 millió adag oltóanyag érkezhet az Európai Unióba azoktól a gyártóktól, amelyeknek megvan a jóváhagyásuk. Ez jelentős mennyiség, pedig az AstraZeneca csökkentett mennyiséggel szerepel benne – hívta fel a figyelmet a szakember.

"Ha ezt a tervet sikerülne tartani, akkor az első negyedévben beszállított 107 millió adaggal együtt így már meglenne az Európai Bizottság számításai szerint június végéig vagy július közepéig a 70 százalékos beoltottság európai uniós átlagban" – mondta Gyévai Zoltán,de hozzátette, lesznek olyan országok, amelyeknél ez később fog majd bekövetkezni. A spanyol miniszterelnök például azt mondta, hogy a spanyol lakosság 70 százalékát csak augusztus végéig tudják beoltani, de máshol, például Magyarországon, valószínűleg a 70 százalékos szintet hamarabb el tudják majd érni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×