eur:
394.92
usd:
363.2
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Jean Castex francia miniszterelnököt beoltják az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni szérumával Párizsban 2021. március 19-én.
Nyitókép: Jean Castex francia miniszterelnököt beoltják az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni szérumával Párizsban 2021. március 19-én. MTI/EPA/AFP pool/Thomas Coex

Soron kívül kapott AstraZeneca-vakcinát a francia kormányfő

Franciaországban pénteken újraindult az oltás az AstraZeneca-vakcinával, de a francia egészségügyi főhatóság (HAS) csak a legalább 55 évesek beoltását engedélyezte vele. A közvélemény megnyugtatására Jean Castex miniszterelnök ebből az oltóanyagból kapta meg az első dózist.

Az életkori korlátozást azzal indokolta a hatóság, hogy a vérrögképződési problémák, amelyek miatt az oltást több európai ország is felfüggesztette a héten, kizárólag 55 évnél fiatalabbaknál jelentkeztek.

Franciaországban az AstraZeneca-vakcinával eddig beoltott csaknem másfél millió ember közül három esetben jelentkeztek a súlyos mellékhatások, egy 24, egy 26 és egy 51 éves egészségügyi dolgozónál.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön biztonságosnak minősítette a brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus-elleni vakcináját, de az oltás és a vérrögképződési esetek közötti kapcsolat lehetőségét egyelőre nem teljesen zárta ki - hangsúlyozta a HAS.

Jean Castex kormányfő csütörtök este jelentette be, hogy újraindulhat az oltás ezzel a vakcinával, és pénteken a Párizshoz közeli Saint-Mandé katonai kórházában meg is kapta az első dózist az AstraZeneca-vakcinából.

Az 55 éves politikusnak, akinek nincsenek krónikus betegségei, még nem járna az oltás, de a miniszterelnök a franciák megnyugtatására már kedden bejelentette, hogy amennyiben az AstraZeneca felfüggesztése véget ér, "nagyon gyorsan" beoltatja vele magát.

"Eddig az volt az irányvonalam, hogy akkor oltatom be magam, amikor sorra kerülök, nincs protekció" - mondta kedden a kormányfő. "De most úgy vélem, hogy megfontoltabb döntés, ha gyorsan beoltatom magam, hogy megmutassam honfitársaimnak, az oltás az egyetlen kivezető út ebből a válságból és teljesen biztonságosan belevághatunk" - tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×