eur:
394.72
usd:
370.66
bux:
65398.23
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: b1-foto Pixabay

Digitális koronavírus-igazolást tesztel a Singapore Airlines

Az úti okmány kísérleti jelleggel működik egyelőre, március harmadik hetében veszik majd használatba.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) fejlesztette alkalmazást a koronavírus-járvány miatti visszaesésből való kilábalás egyik eszközeként tervezi használni a Singapore Airlines, írja a Techxplore. Az applikációban az utazók egészségével kapcsolatos információkat tárolnak majd, többek között arról, hogy végeztek-e rajtuk PCR-tesztet, vagy kaptak-e oltást koronavírus ellen. A Szingapúrból Londonba repülők tesztelhetik majd élesben az alkalmazást abban az esetben, ha március 15-28. közt ejtik meg utazásukat, és iOS operációs rendszerrel ellátott telefonnal rendelkeznek.

Nick Careen az IATA képviseletében a kísérleti programról elmondta: a szingapúri légitársasággal közösen végzett tesztidőszak, amely először próbálja ki élesben az IATA Travel Passt, segíthet abban, hogy a légi forgalom újra fellendüljön.

Azoknak, akik részt vesznek az applikáció tesztjében, még

indulás előtt PCR-tesztet kell magukon végeztetniük.

Ennek eredményét, illetve azt, hogy repülhetnek-e, az alkalmazásban tudják majd megtekinteni. Csak akkor juthatnak fel a repülőgépre, ha beszálláskor a személyzetnek felmutatják telefonjukon az igazolást. Az IATA applikációt bemutató aloldala szerint összesen 12 légitársasággal együttműködésben dolgoznak az alkalmazás fejlesztésén.

Az oldal összefoglalója szerint az applikáció nemcsak belépőt jelenthet a repülés világába, de

informálja is az utasokat arról, milyen követelményei – tesztelés, oltás felvétele vagy egyéb megkötések – vannak annak, hogy eljuthassanak egy vágyott desztinációba.

A tesztelés lehetséges helyszíneiről is információkat találnak az érdeklődők az alkalmazásban, amely mindezen túl lehetővé teszi számukra, hogy hiteles és megosztható formában legyen kezükben oltási igazolás vagy negatív teszteredmény.

Jelenleg kihívást jelent az utazás előtt végeztetett tesztek validitásának ellenőrzése – előfordulnak már hamisított negatív tesztekkel kapcsolatos csalások – mellett az is, hogy a légitársaságok összefoglaló információkat tudjanak nyújtani az érdeklődőnek arról, milyen típusú tesztet követelnek meg tőlük beutazáshoz az egyes országok. A laborok sem tudnak még hiteles, elektronikus, ellenőrizhető igazolásokat kiadni, és az utazni vágyóknak is sok helyről kell összegyűjteniük az információkat repjegyvásárlás előtt. Az alkalmazástól azt várják, hogy ezeket a problémákat egy helyen oldja meg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×