eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond Brüsszelben 2020. október 14-én. A Bizottság elnöke az új Európai Bauhaus nevű programról beszélt, melynek célja az épületek felújítása, ugyanakkor az energiaköltségek és a kibocsátás csökkentése.
Nyitókép: MTI/Reuters/AP/Yves Herman

Megcsúszhat az uniós helyreállítási alap, mert késik a tagállami ratifikáció

Az immár elhatározott 750 milliárd eurós helyreállítási létrehozását késleltetheti, ha a tagországok nem ratifikálják gyorsan az alapszerződés kapcsolódó részének módosítását – figyelmeztetnek Brüsszelben. Eddig csak hét parlament hagyta jóvá a változtatást.

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Johannes Hahn költségvetési biztos is visszatérően arra biztatta az EU tagállamait, hogy mielőbb legyenek készen a szerződésmódosítás ratifikálásával. Ennek híján ugyanis a bizottság nem tudja megkezdeni a járvány okozta gazdasági károk kompenzálására elhatározott pénzalaphoz szükséges hitelfelvételt sem, amivel viszont a nyárra tervezett 13 százaléknyi előleg elindítása is veszélybe kerülhet – figyelmeztettek mindketten.

Von der Leyen és Hahn azon az online konferenciasorozaton beszélt erről, amit az Európai Parlament tart a héten valamennyi tagország nemzeti parlamentjének a bevonásával az unió előtt álló pillanatnyi legfontosabb kihívások kezeléséről.

A célul kitűzött helyreállítási alap kapcsán a bizottsági elnök és a költségvetési biztos egyaránt emlékeztettek, hogy eddig a huszonhét tagországból

csak heten ratifikálták

a szükséges szerződésmódosítást, ami szerintük túl lassú haladás ahhoz, hogy minden időben el tudjon majd indulni.

Magának a 750 milliárdos kivételes finanszírozási keretnek a létrehozásáról intézkedő jogszabályt már megalkották, ez utóbbit pedig éppen a napokban az Európai Parlament és a tagországokat képviselő EU-tanács is véglegesítette, így a döntés hatályos lett. Tényleges végrehajtása azonban függ attól, hogy az EU-huszonhetek teljes köre ratifikálja az alapszerződés olyan értelmű módosítását, ami lehetővé teszi a tagállami befizetési küszöbszint megemelését a nemzeti új termék (GNI) 2 százalékára (jelenleg 1,2 százalék a szerződésben megengedett maximum).

Erre azért van szükség, hogy a hosszú lejáratú hitelek jövőbeni tagországi visszafizetése beleférjen az éves tagállami befizetési keretbe az egyébként évenként esedékes (közösségi) költségvetési befizetések mellett.

Mindaddig, amíg a szerződés ilyen értelemben nem módosul, a bizottság – amely a 750 milliárd euróhoz szükséges pénzügyi forrást piaci hitelfelvétellel fogja finanszírozni – nem láthatja biztosítottnak a majdani tagállami visszafizetés megtörténtét, következésképpen már a hitelek felvétele sem kezdődhet meg – figyelmeztetnek Brüsszelben.

A bizottság amúgy arra készül, hogy mihelyt minden feltétel biztosított,

2026-ig évente 150-200 milliárd euró értékben bocsát ki piaci értékpapírokat,

amivel egyébként a legnagyobb rendszeres piaci hitelfelvevő lép majd elő.

A brüsszeli Politico hó elejei összesítése úgy tudta, hogy – akkor még csak – hat ország ratifikált: Ciprus, Bulgária, Finnország, Franciaország, Horvátország és Szlovénia. Akkor a következő hetekre várták a parlamenti elfogadást Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, áprilisban pedig Németországban. A többi tagállam ratifikációs terve még nem ismert.

Megfigyelők emlékeztetnek, hogy januárban feltűnést keltett a brüsszeli Politico értesülése, miszerint a három balti állam levélben fordult az EU féléves elnökségét ellátó Portugália miniszterelnökéhez, António Costához, és ebben közvetve a helyreállítási alaphoz szükséges

szerződésmódosítás ratifikálásának halasztását is meglebegtették

abban az esetben, ha a hosszú távú költségvetésben nem kap nevesítetten helyett a három baltikumi országot az EU többi részével összekötni hivatott leendő gyorsforgalmi vasútvonalhoz szükséges 1,4 milliárdos keret.

A hírt utóbb egyik részről sem erősítették meg, igaz, nem is cáfolták, mindenesetre egyelőre nincs ismert folytatása. Mindenesetre a leendő balti ratifikáció egyelőre nem szerepel az eddig megismert jóváhagyási menetrendben.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×