eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia
A puccs ellen tiltakozó emberek a megbuktatott Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsos (kormányfő) szabadon engedését követelik Rangunban 2021. február 17-én. A hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és szükségállapotot hirdetett ki Mianmarban.
Nyitókép: MTI/EPA/Lynn Bo Bo

Titkos tárgyaláson, védelem nélkül állították bíróság elé Aung Szan Szú Kjít

A katonai puccs óta a demokratikusan megválasztott vezető házi őrizetben van, az ügyvédje nyilatkozott az ellene folyó eljárásokról.

Titkos tárgyaláson, védelem nélkül állították bíróság elé a több bűncselekménnyel is vádolt, hatalmától a hadsereg által megfosztott Aung Szan Szú Kjí mianmari politikust - közölte ügyvédje szerdán az EFE spanyol hírügynökséggel.

Khin Maun Zav elmondása szerint nem engedik be a bíróságra, mert nem ismerik el Aung Szan Szú Kjí védőjeként, aki így a politikus egyelőre nem rendelkezik jogi védelemmel.

A demokratikusan megválasztott mianmari vezető a február 1-jei katonai puccs óta házi őrizetben van. Két nappal később kézi adóvevő "illegális importja" miatt, kedden pedig a katasztrófavédelmi törvényekkel kapcsolatos bűncselekmény miatt emeltek vádat ellene.

A Nobel-békedíjas politikus videokonferencia keretében vett részt a fővárosban, Najpjidóban található bíróság tárgyalásán. Védője szerint a következő meghallgatás két hét múlva lesz.

A mianmari vezető és pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) védői közölték, hogy a bírósági meghallgatásról csak a vége után értesültek.

Tom Andrews, az ENSZ mianmari jelentéstevője bírálta a "titkos tárgyalást". Boris Johnson brit miniszterelnök koholmánynak nevezte a mianmari vezető elleni vádakat, amelyek "az emberi jogok egyértelmű megsértését" jelentik.

A 75 éves, az előző katonai junta alatt 15 évet házi őrizetben töltő Aung Szan Szú Kjí akár három év börtönbüntetést is kaphat az import-exporttörvények megsértése miatt.

Szintén helyi idő szerint kedden kezdődött el Vin Mjin elmozdított mianmari elnök tárgyalása, akit azzal vádolnak, hogy megsértette a koronavírus-járvány miatt bevezetett közösségen belüli távolságtartása vonatkozó intézkedéseket, miután választási rendezvényt tartott több mint 30 ember részvételével.

A mianmari hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és letartóztatta az országot vezető politikusokat. A katonaság arra hivatkozott, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választásokkal kapcsolatos panaszait. A választáson az NLD elsöprő győzelmet aratott.

A junta új, tisztességes választást ígért, de ennek időpontját egyelőre nem hozta nyilvánosságra, miközben egyéves rendkívüli állapotot hirdetett. A hadsereg legutóbb csaknem fél évszázadon át vezette az országot, mielőtt 2011-ben megkezdődhettek a demokratikus reformok.

(A nyitóképen: A puccs ellen tiltakozó emberek a megbuktatott Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsos (kormányfő) szabadon engedését követelik Rangunban 2021. február 17-én.)

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - "Nem lenne meglepetés a továbbjutásunk"

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×