INFORÁDIÓ
2021. április 13. kedd
Ida

mianmar

puccs

facebook

Katonai járművek a mianmari fővárosban, Najpjidóban 2021. február 3-án. A mianmari hadsereg 2021. február 1-jén, az új parlament első ülésnapján, katonai hatalomátvételt hajtott végre, és egy éven át tartó szükségállapotot hirdetett azt követően, hogy választási csalásra hivatkozva őrizetbe vette a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji államtanácsost, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt vezetőjét, és Vin Mjintet, az ország elnökét. Aung Szan Szú Kjí ellen 2021. február 3-án vádat emeltek, mert najpjidói otthonában illegálisan beszerzett és engedély nélkül használt kézi adóvevőket találtak egy razzia során.

Megpuccsulta a puccsistákat a Facebook

Infostart / MTI

A cég törölte a Mianmart irányító hadsereg Facebook-oldalát arra hivatkozva, hogy a közösségimédia-platform szabályzata tiltja az erőszak szítását.

A Tatmadaw True News Information Team ("A mianmari hadsereg valós híreket közlő tájékoztató csapata") nevű Facebook-oldal visszatérően megsértette az erőszak szítását tiltó szabályokat – közölte a Facebook.

Előző nap két ember életét vesztette a délkelet-ázsiai ország második legnépesebb városában, Mandalayban, miután a rendőrök éles lőszerrel belelőttek a február 1-i, katonai hatalomátvétel ellen tiltakozó tömegbe.

A Facebookot az elmúlt időszakban keményen bírálták, amiért nem tesz eleget azért, hogy visszaszorítsa a gyűlöletbeszédet a felületein.

Mianmarban a hadsereg február 1-jén arra hivatkozva, hogy szabálytalanságok történtek a novemberi választásokon, megakadályozta, hogy a szabadon választott parlament megtartsa alakuló ülését, és őrizetbe vette Aung Szan Szú Kjit. A politikus 2015-ben 25 évnyi erőszakmentes szembenállás után fölényes győzelmet ért el a választásokon, amellyel vége szakadt az öt évtizedes katonai uralomnak a volt Burmában. A hadsereg azóta is komoly befolyással rendelkezett a mianmari politikában.

Vasárnap – az előző napi rendőri erőszakkal dacolva – ismét több ezren vonultak utcára Mianmar számos városában, hogy tiltakozzanak a katonai puccs ellen.

Nyitókép: MTI/EPA/Maung Longlan
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018